Nenávidím EU, sedí tam parta totálních idiotů, udeřil šéfkuchař Pohlreich. A Babiše už vůbec nešetřil

30.10.2015 20:41

Živnostenské listy vydaly rozhovor se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Ten řekl svůj názor na zavedení elektronické evidence tržeb a obecně kritizoval nejen českou vládu a stav našeho pohostinství, silná slova měl i na adresu Evropské unie.

Nenávidím EU, sedí tam parta totálních idiotů, udeřil šéfkuchař Pohlreich. A Babiše už vůbec nešetřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfkuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich

Česká republika není podle známého šéfkuchaře dobrým prostředím pro podnikatele. Vysoké daně, nesmyslné nároky, zbytečná opatření. A obzvlášť poznat je to právě v pohostinství. „Máme jedenadvacetiprocentní zdanění a lidé chtějí meníčka za sedmdesát korun. Tak si to spočtěte. I kdyby chtěli, nemůžou být poctiví,“ říká Pohlreich a dodává, že to sice neschvaluje, ale chápe.

„Ti, kteří kradli, budou krást dál, žádná elektronická evidence tržeb tomu nezabrání. Hlavně nevím, jakým způsobem bude účinnost tohoto opatření vynucena,“ uvažuje šéfkuchař a zmiňuje vietnamské večerky nebo Sapu, kde to podle něj fungovat zajisté nebude.

EET je podle něj projekt, který má za úkol rozdělovat společnost a diskriminovat určité odvětví našeho průmyslu. „Je to nespravedlivé opatření a nemyslím si, že je to dobře,“ míní Pohlreich a dodává: „Myslím si ale, že se tady i v jiných oborech rozkradou tak obrovské peníze, takže vůbec nechápu, proč pro jedno průmyslové odvětví mají platit nějaká nařízení a pro jiná platit nemají. Hospodským, řezníkům, zelinářům, taxikářům a pinglům se tady závidělo vždycky. Už za ‚komárů‘. Závist, závist, závist.“ A hlavně považuje za „zvláštní“ brát si příklad zrovna z Chorvatska.

Mělo by podle něj také dojít ke snížení daní, ideálně na jednocifernou částku a avízované snížení na patnáct procent, které má vynahradit náklady na EET, je podle něj „čistočistá účelová lež“, jelikož jde o selektivní snížení, které se nebude týkat alkoholu.

„Pravidla se nedodržují. Žádná norma nic neřeší. Dokud to nikdo nekontroluje a není za to postih, nařízení může být kolik chce, a stejně to nefunguje,“ komentuje Pohlreich situaci v pohostinství a dodává, že se jen kupí hromada regulací. Jediné, co by však podpořil, je zákaz kouření v restauracích a hospodách.

„Nenávidím EU jako takovou. Myšlenka dobrá, ale co se z toho stalo za poslední roky, je zoufalé. Sedí tam parta totálních idiotů,“ popisuje Pohlreich a zároveň dodává, že v něčem je dobrá. Například hygienické normy. Na ty však člověk nepotřebuje být v EU, to mu stačí přemýšlet.

Mluví také o natáčení pořadu Ano, šéfe!, se kterým pravidelně jezdí po hospodách a restauracích v celé České republice. „Bolí mě, v jakém stavu jsou některá města, jak lidi žijí, jaký mají životní styl. Nedělal jsem si iluze, věděl jsem, co mě čeká. Ale úroveň restauračního podnikání je hodně špatná. V Praze dobrý, za Prahou bída,“ říká šéfkuchař a dodává, že snahy o vytvoření evidenčního systému na spropitné číšníků, o kterých se také mluví, jsou už „úplně mimo mísu“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…