Nenávidíme vaši zemi, pravil o Česku uprchlík ze Sýrie

22.10.2015 13:48

Agentura Reuters přináší svědectví třiadvacetiletého syrského uprchlíka, kterého představila s ohledem na ochranu osobních údajů jen pod fiktivním jménem Rámiz. Ten si stěžoval, že policie v ČR se vůči uprchlíkům chová nejhůře ze všech zemí, kterými dosud prošel. A podmínky v českému uprchlickém táboře, v němž pobýval, prý byly natolik špatné, že spolu s dalšími uprchlíky začali ČR nenávidět. Zprávu zmíněné agentury přináší server SvobodnéFórum.cz.

Nenávidíme vaši zemi, pravil o Česku uprchlík ze Sýrie
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Rámiz spolu se svou stejně starou přítelkyní byli zadrženi, protože vstoupili do ČR bez víz. „Řekli nám, že to potrvá jenom několik hodin, ale bylo z toho 40 dní. Dali nám pouta a odvezli na policejní stanici někam do podzemí,“ řekl Rámiz agentuře Reuters. Podobnou zkušenost mají s přísnou českou imigrační politikou údajně stovky dalších uprchlíků. Uprchlíci jsou prý v ČR dlouho zadržováni a většina z nich je propuštěna s nařízením zemi opustit, což vyvolává otázky o smyslu české politiky. Podle ochránců lidských práv může jít o úmysl, aby tak byli další běženci odrazeni od průjezdu Českem.

Celý text je ZDE.

Rámiz upozornil na to, že postup Čechů se velmi liší od toho, jak s uprchlíky jedná Maďarsko nebo Rakousko. „Policie v jiných zemích nám pomáhala, ne jako tady,“ řekl Rámiz, který byl zadržován v zařízení ve Vyšních Lhotách. Policie prý jemu a jeho partnerce odebrala telefon i peníze a Syřané museli za den pobytu a za stravu zaplatit deset eur. Nyní jsou v ubytovně v Praze a chystají se odjet do Německa.

Ministr vnitra Milan Chovanec na dotaz Reuters řekl, že policie jedná podle práva, když zadržuje lidi, kteří vstoupí do země nelegálně.

Ve Vyšních Lhotách prý bylo pro 700 lidí k dispozici pět sociálních pracovníků a jeden lékař se dvěma zdravotnicemi. Syn v jedné syrské rodině trpěl astmatem, nedostával náležité léky a sanitku, která pro něj byla několikrát přivolána, musela rodina platit. Reuters píše, že zařízení chrání dvojitý plot, jehož vnitřní část je zakončena ostnatým drátem.

Ministr Chovanec údajně přiznal část problémů a řekl, že je málo tlumočníků. „Bereme situaci velmi vážně, ale jsme přesvědčeni, že děláme maximum, aby ti lidé žili ve standardních, právních podmínkách,“ citoval ho Reuters. Vláda prý otevírá další centra a některá přizpůsobuje potřebám rodin, aby se situace zlepšila. Odebírání telefonů a peněz prý je v souladu se zákonem.

„Když jsme byli v táboře, nenáviděli jsme Českou republiku. Až když jsme se setkali s lidmi z charity a Červeného kříže, zjistili jsme, že v téhle zemi jsou i dobří lidé,“ řekl agentuře Rámiz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…