Nenávist vůči islámu je v Česku ojedinělá, věří velvyslanec USA

05.09.2015 14:28

Velvyslanec Spojených států Andrew Schapiro je ve funkci rok a nebyl to nijak klidný rok. Prezident Miloš Zeman mu při něm bouchl dveřmi na Hradě, podpořil průjezd amerického vojenského konvoje Českem, jasně podpořil Pochod hrdosti sexuálních menšin a tak podobně. Teď se vyjádřil k uprchlické krizi.

Nenávist vůči islámu je v Česku ojedinělá, věří velvyslanec USA
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

V rozhovoru pro server Týden.cz se velvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro rozpovídal nejen o migrantech. V této souvislosti se sluší připomenout, že ví o uprchlících své, jeho maminka prchala z Československa před Hitlerem.

„S potěšením zjišťuji, že je slyšet mnoho hlasů, které vyzývají k toleranci a varují před hysterií. Všimnul jsem si, že Česko je velice otevřená tolerantní země a byť zaznívají nenávistné hlasy vůči celému islámu, věřím, že jsou ojedinělé. Je teď na všech lidech ve veřejném prostoru, aby šířili pravdivé informace,“ apeloval na občany velvyslanec.

Současně si je velvyslanec vědom, že uprchlíci mohou přispět k rozvoji země. To se opakovaně ukázalo i na příkladu Spojených států, kam v různých uprchlických vlnách dorazilo obrovské množství lidí, kteří tuto zemi posunuli nevídaným způsobem kupředu.

Za zmínku stojí, že po studiu na Harvardu pracoval jako dobrovolník a byl by rád, kdyby se tak chovali i jiní Američané nebo Češi, ale sám uznává, že nemá právo v tomto někomu radit, neboť si je dobře vědom, že po studiu musí lidé splácet řadu půjček, takže častěji rovnou zamíří do soukromého sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …