Nenažranci. Pokud jste přisátí, pořád chcete víc, vysvětloval prezident Zeman, proč někteří politici tak prahnou po penězích

06.09.2018 22:15

Jako každý týden i tento čtvrtek v hlavním vysílacím čase na TV Barrandov generální ředitel TV Barrandov diskutoval s prezidentem republiky o aktuálních tématech týdne v pořadu Týden s prezidentem.

Nenažranci. Pokud jste přisátí, pořád chcete víc, vysvětloval prezident Zeman, proč někteří politici tak prahnou po penězích
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí

Vášně ve společnosti vyvolal bývalý premiér Jiří Paroubek, který  musí vysvětlovat nejen, kde se vzalo 3,5 milionu korun v amerických dolarech v jeho bankovním sejfu, ale také jak z něho zmizely. Bývalý premiér sdělil, že peníze byly půjčkou, se kterou plánoval investovat na burze. „Je to trochu zvláštní, ale musel bych o tom vědět víc, abych se k tomu mohl objektivně vyjádřit,“ okomentoval situaci Zeman. „Zřejmě na té burze prohrál,“ naznačil Zeman s úsměvem. Podle něho by peníze politiků měly být kontrolovatelné a nikdo by neměl nic skrývat. Politici by měli jít příkladem v prokazování příjmu a majetku.

Prezident v tomto kontextu vyjádřil nesouhlas s případným nárůstem výše příjmů politiků. Připomněl, že v tento okamžik mají zákonodárci čtyřnásobně až pětinásobně vyšší plat, než je průměrná mzda v České republice. „Když někdo chce ještě víc, lze ho nazvat krásným českým slovem: nenažranec,“ uvedl prezident a kontroval tvrzení, že v politice jsou nízké platy. Poukázal tak na tzv. sací reflex: „pokud jste ke zdroji přisátý, tak sajete, sajete, pořád chcete víc,“ vysvětlil jeho podstatu.

Došlo také na téma průměrné mzdy. Prezidenta těší, že průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 8,6 procenta na 31 851 korun. To, s čím je ale nespokojen je, že platy v soukromém sektoru rostou rychleji. Současně ale připustil, že lidé zaměstnaní v soukromém sektoru jsou vystaveni větší míře rizika, a to především v souvislosti s nechtěným opuštěním zaměstnání.

V rámci zahraničních témat pak řeč přišla na oblast investičních příležitostí v Africe. Lze konstatovat, že v Africe z geopolitického hlediska jde o různé sféry vlivu. Podle prezidenta u afrických elit přežívá stále vzpomínka na kolonialismus. „Nemyslím si, že by EU mohla spolupracovat s Afrikou jako celek,“ uvedl Zeman s tím, že většina zemí se řídí spíše ekonomickými než politickými motivy. Podle něj proto řada zemí nemá zájem s Afrikou obchodovat. „Jsem nakloněn takovým investicím do škol či nemocnic,“ uvedl některé příklady prezident a vysvětlil, v čem vidí výhodu spíše investovat do lidí. Takové či podobné investice sice podle něho nepřinesou produkční efekt, ale částečně upoutají lidi k jejich sídlu. „I když nemůžeme s Afrikou razantně obchodovat, měli bychom jí pomáhat s investicemi do lidí,“ řekl přesně Zeman.

Ve středu členové ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny hlasováním podpořili zdanění náhrad církevních restitucí. „Moje stanovisko bylo před časem spíše neutrální, pak se postupně přesunulo ve prospěch,“ uvedl k tématu.

Kampaň před komunálními a senátními volbami míří do svého finále. Moderátora zaujalo, že někteří Zemanovi protikandidáti z prezidentských voleb nejenže kandidují do Senátu, ale také postavili kampaň opět na kritice prezidenta republiky. „Tito tři lidé zapomněli, že už neprobíhají prezidentské volby, které prohráli,“ okomentoval chování kandidátů podiveně Zeman a dodal, že proti nim v senátních volbách samozřejmě vystupují jiní soupeři.

A co říká prezident na komunální volby? „Kéž by alespoň část těchto slibů se splnila,“ odpověděl moderátorovi na dotaz, co si myslí o slibech na nejrůznější témata, například počet postavených školek. Hlava státu v tomto kontextu připomněla, že volič by neměl koukat na to, k jaké partaji kandidát patří, ale co v životě dokázal. „Často dominují hlupáci,“ okomentoval stav české politiky. „Vsaďme na lidi, kteří něco umějí,“ apeloval závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …