Nenechám se vydírat! Miloš Zeman si vyšlápl na Hermana a promluvil k případu Brady

02.11.2016 14:12

Ke kauze Jiřího Bradyho i ke společnému prohlášení čtyř ústavních činitelů se poprvé vyjádřil prezident Miloš Zeman. Učinil tak v rozhovoru, který vyjde v časopisu Týden 7. listopadu. Webová stránka časopisu nyní zveřejnila úryvky z tohoto rozhovoru.

Nenechám se vydírat! Miloš Zeman si vyšlápl na Hermana a promluvil k případu Brady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Jiřímu Bradymu prezident podle ministra kultury Hermana přislíbil státní vyznamenání a pak mu ho neudělil kvůli ministrově schůzce s dalajlámou. Daniel Herman tvrdil, že pohrůžku od Zemana v tomto smyslu slyšel na začátku září na slovenském velvyslanectví v Praze před třemi svědky. „Nic takového samozřejmě nezaznělo. Toto nařčení bylo vyvráceno třemi svědky, které si sám pan Herman vybral. To znamená slovenským velvyslancem Petrem Weissem, ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministrem dopravy Danem Ťokem. Nehledě na to, že tam byli ještě další dva: Jiří Ovčáček a já. Nu, a jestliže byl tedy pan Herman třemi svědky usvědčen ze lži, tak je pod úroveň jeho výroky dále komentovat,“ prohlásil prezident. „Udělování státních vyznamenání je zcela v kompetenci prezidenta republiky. A já se nenechám vydírat žádnými příbuzenskými vztahy jakéhokoli člena vlády s potenciálním vyznamenaným,“ dodal Miloš Zeman.

Celý text je ZDE

Případ Jiřího Bradyho je prý pro prezidenta uzavřenou věcí. „Nicméně položím vám otázku, která je velmi prostá: proč předchozí dva prezidenti, tedy Václav Havel a Václav Klaus, pana Bradyho nevyznamenali? Ta odpověď je jednoduchá: prezidenti mají udělovat státní vyznamenání lidem, kteří pracovali pro Českou republiku a její občany. Tečka,“ řekl Zeman časopisu Týden.

Prezident okomentoval také „Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky“ vůči Číně poté, co ministr Herman oficiálně přijal dalajlámu ve svém úřadě. I Zemanův dlouholetý přítel a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský přitom tento krok označil za bezprecedentní. „Pavel Rychetský ke mně 28. října přišel a říkal mi, že změnil názor poté, co ho ministr zahraničí Lubomír Zaorálek informoval o pozadí celé věci. Za druhé v tomto prohlášení – když si ho pořádně přečtete – neděláme nic jiného, než že potvrzujeme dosavadní dlouhodobou politiku České republiky vůči Číně. Není tam ani jedna jediná věta navíc,“ stojí si za svým prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…