Nenechám se zavřít, promluvila ministryně Marksová o pomoci Klokánkům. A matce Michalákové je prý snadné uvěřit, ale...

21.10.2015 18:12

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. S Karolínou Koubovou mluvily o české nezaměstnanosti a možnosti doplnit pracovní místa lidmi z ciziny a přišla řeč i na Fond ohrožených dětí.

Nenechám se zavřít, promluvila ministryně Marksová o pomoci Klokánkům. A matce Michalákové je prý snadné uvěřit, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„Já bych řekla, že nemáme dostatek kvalifikovaných lidí na pracovní místa, která jsou k dispozici,“ říká Marksová a připomíná, že v Evropě ale zdaleka nejsme jediní.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v současnosti dokončuje analýzu toho, kdo je těch 400 tisíc nezaměstnaných v České republice. Marksová sama přiznává, že starší lidé a matky po mateřské dovolené mají problém získat pracovní místo, jelikož je firmy nechtějí, existuje však procento lidí, jež jsou nezaměstnaní dlouhodobě.

„Často nestojí za to chodit do práce a systém dávek je nastaven tak, že když překročíte určitou mzdu, přijdete o dávky,“ vysvětluje Marksová, že někteří lidé prostě pracovat nechtějí. Řešením je zvyšování minimální mzdy.

„Nemáme lidi, kteří by byli vyučeni v nějakých oborech,“ připomíná Marksová, proč je i přes takovou nezaměstnanost 110 tisíc neobsazených pracovních míst.

„Všechny vyspělé evropské země se s tím potýkají a hledají odborné pracovníky v zahraničí,“ říká Marksová a dodává, že je lepší hledat je v pro nás blízkých zemích, jako je například Ukrajina. „My chceme z Ukrajiny určité profese, nechceme otevřít trh, aby sem někdo chodil a bral Čechům práci,“ vysvětluje Marksová s tím, že lidi na volná pracovní místa opravdu nemáme.

„Kdybych mohla dát mimořádnou dotaci jedné organizaci, já se nenechám zavřít za to, abych zvýhodnila jednu organizaci na úkor dalších,“ vysvětluje Marksová situaci s Klokánky, že nelze dělat výjimky. „Tady jsou desítky a stovky organizací, které pomáhají skupinám obyvatel, jež jsou v nějaké těžké životní situaci,“ říká Marksová, podle níž je nefér, že zrovna Fond ohrožených dětí, který se do situace dostal vlastní vinou, nyní žádá prezidenta o dotace navíc.

Celý pořad zde

Marksová připomíná, že Fondu ohrožených dětí pomohla skrze Českou správu sociálního zabezpečení, která mu zařídila tzv. bezdlužnost.

S prezidentem Zemanem bude projednávat Klokánky, nemá však v plánu projednávat kauzu rodiny Michalákových. Prezidentův přístup považuje za „symbolický postoj“, který nic výrazného nezmění.

A připomíná nejdůležitější věc, že případ Michalákových je případ Michalákových, a ne České republiky. „Jsou to čeští občané, ale my nejsme žádnou oficiální stranou,“ vysvětluje Marksová a dodává, že v Norsku je nejdůležitější opravdu pohled dětí a to, že paní Michaláková prohání fotografie svých dětí médii, vidí norská strana velmi negativně.

„Tady je strašně jednoduché uvěřit té jedné straně, ale když se na to podíváte jako na celek, tak to vypadá jinak,“ komentuje Marksová to, jak postupuje sociální úřad v České republice.

Snaha ODS zvýšit důchody více Marksovou rozesmála a dojala. Ministryně následně připomněla, že ODS sice přinesla stejný návrh jako teď ona, v předešlých vládách však právě důchodci jejich rozhodnutími velmi trpěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…