Není cesty zpátky, zaznívá z ČSSD kvůli Babišovi. Přiští týden má být hodně horký

29.04.2017 7:49

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) má odejít z vlády. Míní to alespoň jeho koaliční partner ČSSD. Premiér Sobotka se sice hodlá rozhodnout do středy, z jeho okolí však zaznívá, že jiné řešení není. Píše o tom MF Dnes.

Není cesty zpátky, zaznívá z ČSSD kvůli Babišovi. Přiští týden má být hodně horký
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Premiér Sobotka včera oznámil špičkám strany, že Andrej Babiš skutečně doručil šéfovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi své vysvětelní kauzy kolem korunových dluhopisů. Sobotka se nyní chce s materiálem seznámit a do středy rozhodne, co a jak dál. 

Pro to, aby do toho Sobotka takzvaně říznul, jsou ministr vnitra Milan Chovanec, dále volební manažer Jan Birke a místopředseda ČSSD Petr Dolínek. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek takové stanovisko přílš nesdílejí a proti takovémuto rozhodnutí Sobotky se ozývají.  

„Jako předseda vlády ale nemohu a nebudu zavírat oči před vážnými kauzami a podezřeními, ať by se týkaly jakéhokoli člena vlády,“ uvedl k celé věci Sobotka. Jeho rozhodnutí nebude rozhodně jednoduché, mohlo by totiž vést až k pádu vlády. V hnutí ANO totiž není jasno, zda by ve vládě zůstalo, či nikoliv. Nejpravděpodobnější variantou tak je, že by Ministerstvo financí převzala současná náměstkyně Babiše Alena Schillerová a Babiš by se tak mohl naplno věnovat předvolební kampani.

Jak však podotýká jeden z vlivných členů strany, když premiér ministra financí neodvolá, může být označován za spoluviníka. „Když ho odvolá, uděláme z něho mučedníka,“ dodal.

MF Dnes pak také uvádí, že na pádu vlády by nejvíc vydělal prezident Miloš Zeman, jenž by nemusel představy Sobotky akceptovat jen tak. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…