Není doba na švejkování a svaly kolem pusy, pustila se redaktorka do českých politiků. Kvůli Merkelové

28.08.2016 7:57

Nad německou kancléřkou Angelou Merkelovou se na serveru Deník.cz zamýšlí redaktorka Kateřina Perknerová. „Bořit umí každý, stavět málokdo,“ říká k ženě, která je od roku 1990 poslankyní Spolkového sněmu a devět let stojí v čele německé vlády.

Není doba na švejkování a svaly kolem pusy, pustila se redaktorka do českých politiků. Kvůli Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek přijela počtvrté do Prahy. Co se tady nejmocnější žena světa a vůdčí osobnost EU dozvěděla? Zhruba to, co napsal Jaroslav Hašek ve Švejkovi, knize, kterou jí prezident Miloš Zeman věnoval,“ píše Perknerová.

Ta následně zmiňuje vztah Čechů k Evropské unii. Podle ní jsme její pevnou součástí tehdy, když z ní tečou peníze. „Jinak to ale s přítulností k Bruselu nepřeháníme. Uprchlíky nechceme, kvóty odmítáme, o migranty nechť se stará ten, kdo je pozval, Řecko by mělo opustit eurozónu i Schengen, korunu si hýčkáme, ačkoli jsme se zavázali po splnění všech kritérií přijmout euro. A pokud by tomu snad paní Merkelová nerozuměla, máme rázné politiky, kteří jí to vysvětlí,“ vzpomíná Merkelová Tomia Okamuru či Václava Klause mladšího.

„Nemám ráda vydírání a výhrůžky, ale skoro chápu, že německý list Schwäbische Zeitung pražskou návštěvu Angely Merkelové komentoval slovy: ‚To, že by Východoevropané opustili svůj odmítavý postoj k přijímání běženců, se nedalo očekávat. Německo je pro ně sice nejdůležitější obchodní partner, ale dokud se odpůrci společného řešení nebudou muset bát skutečně účinných sankcí, jako je odebrání hlasovacích práv v EU nebo podpůrných fondů, jen málo se toho změní‘,“ zmínila Perknerová. A české politiky napomíná, neboť Praha se podle ní předvedla jako nespolehlivý partner. 

  • Původní text ZDE

„Bez ohledu na to, že je měsíc a kousek do krajského klání, měli by straníci zvládnout své předvolební běsy a chovat se odpovědně. Dnes přece nejde o pár hejtmanských či senátních křesel. Evropa je v ohrožení daleko víc zevnitř než zvenčí,“ dodává. Podle ní není doba na švejkování a svaly kolem pusy. 

„Visegrádské sólo akce mohou nakonec Paříž, Berlín a Řím naštvat do té míry, že se dvourychlostní Evropa stane realitou. Co pak budou říkat politici svým voličům? Jak vysvětlí rapidní pokles životní úrovně, kontroly na hranicích, úpadek do mezinárodní bezvýznamnosti? Ani migrační krizi nelze vyřešit na privátním českém dvorku. Jsem hluboce přesvědčena, že správnou volbou není Česko bez Evropy, ale silná, spolupracující Unie, v níž bude naše republika hrát důstojnou, aktivní roli. Začít můžeme třeba tématem společné evropské armády nebo digitální ekonomiky, která by měla přispět ke srovnání životní úrovně v unijních státech,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…