Není možné řešit problémy jiných zemí na úkor vlastních občanů, zaznělo ze sněmovního výboru ke kvótám na uprchlíky

11.06.2015 15:50

Sněmovní evropský výbor nesouhlasí se zavedením povinných kvót na přesun lidí, kteří v Itálii a Řecku žádají o azyl, do ostatních států EU. Výbor tyto kvóty vnímá jako nesystémový krok, který by mohl v konečném důsledku vést k narušení svobody pohybu v rámci schengenského prostoru. Uvádí to usnesení výboru, které dnes poslanci přijali k návrhu Evropské komise na prozatímní opatření v oblasti mezinárodní ochrany ve prospěch Itálie a Řecka. Obdobně se výbor vyjádřil už dříve.

Není možné řešit problémy jiných zemí na úkor vlastních občanů, zaznělo ze sněmovního výboru ke kvótám na uprchlíky
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Povinné kvóty odmítá i česká vláda. Koncem května schválila rámcové stanovisko, v němž trvá na tom, aby přijímání uprchlíků v Evropské unii zůstalo na dobrovolném rozhodnutí národních států a nesouhlasí s povinnými kvótami na rozdělování migrantů v rámci EU, které navrhuje Evropská komise. Náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková řekla poslancům, že vláda považuje zavádění kvót za nesystémové opatření jdoucí špatným směrem.

Výbor pozici vlády podpořil a vyzval ji, aby v orgánech EU usilovala o zablokování přijetí předmětného návrhu v předložené podobě. Poslanci podle svého usnesení zastávají názor, že hlavní pozornost při řešení migrační krize je třeba věnovat omezování jejích příčin a přijímání preventivních opatření.

Předseda ODS Petr Fiala varoval, že pokud unie přistoupí k povinným kvótám, bude to mít závažné důsledky a jedním z následků bude i zrušení schengenského prostoru. Zrušení Schengenu by podle Heleny Langšádlové (TOP 09) navíc ohrozilo značné množství tuzemských pracovních míst. Kriticky se vyjadřovali i další členové výboru z jiných stran. "Není možné řešit problémy jiných zemí na úkor vlastních občanů, a proto je nutné tento návrh komise odmítnout," řekla Dana Váhalová (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…