Není nutné mít mediální rady složené z arogantních diletantů, napsala komentátorka

09.03.2014 8:59

Novinářka a překladatelka Irena Ryšánková ve svém článku na serveru Prvnízprávy.cz zhodnotila předkolo výběru do mediálních rad. Politici se prý na ničem rozumném nedohodli. Varuje, aby se v radách neobjevovali „arogantní diletanti a egocentričtí aktivisté“.

Není nutné mít mediální rady složené z arogantních diletantů, napsala komentátorka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Rada ČT

Podle Ryšánkové se dá ve sněmovně téměř vše označit za „drama“. Předpírání kandidátů do mediálních rad mělo několik pozoruhodných momentů.

Vítězslav Jandák (ČSSD) navrhl, aby se volba „rozdiskutovala“. Poslanci nových stran totiž neměli chuť diskutovat o čemkoli. Škoda, že se noví a staří poslanci nedohodli dopředu. Předkolo totiž byla divočina, ve které se nikdo nedohodl s nikým na kritériích pro výběr kandidátů.

Který kandidát je vhodný? Profesor Jirák a děkan Končelík snad byli příliš nezávislí

Podle jednoho návrhu měli poslanci volebního výboru sněmovně říci, kdo je vhodnější. „Kdo je ale vhodný,  netuším. Protože pokud chtěli poslanci po kandidátech charakterovou integritu  a morální bezúhonnost  (a doufejme,  že také aby nebyli úplně hloupí), je  mi záhadou, proč neprošli mediální pedagogové Jan Jirák a Jakub Končelík,“ zajímá se Ryšánková.

Neměli snad jediný profesor mediálních věd v Česku a děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy dostatečnou morální integritu? Nebo neměli dostatečnou kvalifikaci? Nebo snad byli až příliš nezávislí?

Není nutné mít rady složené z arogantních diletantů

„Chápu touhu poslanců dovolit rady komplet, ale možná by se nad tím ještě měli zamyslet. Není nutné dělat chyby, které se pak šest let špatně napravují. A není nutné mít rady složené z arogantních diletantů a egocentrických aktivistů,“ uvádí Ryšánková.

Co se stane, když jsou radní i politici idioti? Podívejte se na naše veřejnoprávní média

Rady médií veřejné služby by také neměly být nesmiřitelnou bojovou zónou. Tyto orgány budou v budoucnu rozhodovat o rozhlasové digitalizaci DAB, vzniku 4G a 5G mobilních sítí, proměně autorskoprávních omezení a televizní digitalizaci ve standardu DVB-T2.

„První proces digitalizace proběhl v letech 2003-2006 a nyní lze ukázat na příkladu médií veřejné služby Česka (ČT, ČRo) a Slovenska (proměna STV a SRo v RTVS),  jak může dopadnout země, kde byli radní i politici idioti,“ varuje Ryšánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…