Není pravda, že máme mozky vymyté propagandou. Hovořili jsme přímo s ruskými voliči a dozvěděli se mnoho zajímavého. O Putinovi, Jelcinovi i Navalném

18.09.2016 16:46

REPORTÁŽ „Pokud se bavíme o zahraniční politice, myslím si, že Putin odvádí dobrou práci. Musím přiznat, že se mi libí ten fakt, že ho v zahraničí respektují. Já sám hodně cestuji a lidé se mě často ptají, odkud jsem. Když přiznám, že jsem z Ruska, všichni začnou okamžitě mluvit o Putinovi. Myslím, že nám dělá ve světě dobré jméno.“ V ruském hlavním městě probíhají volby do Státní dumy, ParlamentníListy.cz využily této příležitosti a vydaly se do moskevských ulic zjistit, jak se obyvatelé ruské metropole k volbám stavějí.

Není pravda, že máme mozky vymyté propagandou. Hovořili jsme přímo s ruskými voliči a dozvěděli se mnoho zajímavého. O Putinovi, Jelcinovi i Navalném
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Státní dumou Federálního shromáždění Ruské federace

Volby do dolní komory Federálního shromáždění, takzvané Státní dumy Ruské federace, jsou již v plném proudu. Posledním regionem, ve kterém se bude dnes volit, je Kaliningrad, tam se volební místnosti uzavřou v osm hodin. V Moskvě se volí již od sedmi hodin ráno a po dvou hodinách odvolilo 2,63 % obyvatel ruského velkoměsta.

Celkově hlas pro svého kandidáta do Státní dumy do uren na celém teritoriu Ruské federace k 1. hodině odpolední vhodilo 23 % Rusů. Ke splnění své „občanské povinnosti“ mají Rusové ještě několik hodin, přesto se příliš vysoká účast neočekává.

Za koho lidé volí? Proč tak činí? Myslí si, že svým hlasem můžou něco změnit? Na tyto otázky se ParlamentníListy.cz vyptávaly samotných Moskvanů a Moskvanek v ulicích ruského hlavního města.

„Nemyslím si, tak jak míní mnozí zejména mladí lidé, že není možné nic změnit; v devadesátých letech došlo k ohromné změně, sama jsem se vydala do ulic a křičela: ‚Za Jelcina a za svobodné Rusko.‘ Jsem si ovšem jistá tím, že se nic nezmění k lepšímu,“ míní moskevská důchodkyně.

„Připojení Krymu jsem uvítala, zrovna za pár dní se tam vydám na dovolenou. Jestli má být Krym skutečně součástí Ruska? Co vám k tomu mám říct, na můj názor se nikdo neptal,“ okomentovala ožehavé téma.  

„Spojené státy rozhodně nevnímám jako nějakého nepřítele. Nikdo nemá takový názor, to je všechno jen propaganda. Rusko v nikom nevidí nepřítele. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou není ničím jiným než sporem mezi několika muži; pohádali se, udělili si vzájemně několik úderů, ale i nadále se mají rádi. Jde o to, že tam má ohromný počet Rusů rodinné příslušníky a naopak. Jsme s Ukrajinou pevně spojeni, stejně jako s mnohými dalšími bývalými členskými státy Sovětského svazu. Politika je něco jiného než každodenní realita,“ uvedla.

Za nás v Rusku volí jiní

„Já se jít volit rozhodně nechystám. Proč ne? Za nás v Rusku volí jiní,“ uvedl další z moskevských důchodců odpočívajících v Parku kultury.

„Víte, dříve jsem byl více optimistickým, k volbám jsem chodil, ještě když byla naděje, že se něco může změnit. Teď už politikům nedůvěřuji. Všechny politické strany, které jsou v současné době zastoupené ve Státní dumě, se již zdiskreditovaly. V současné době nevidím nikoho, komu bych důvěřoval.“

„Putina ovšem samozřejmě podporuji, protože zajistil v zemi pořádek. Na současné ruské politické scéně není nikdo, kdo by se mu vyrovnal. Za Jednotné Rusko ovšem volit nemusím, protože i beze mě dostane dostatečný počet hlasů,“ uvedl s jistotou starší muž.

„Lidé ze současné opozice, jako například Alexandr Navalnyj, jsou ode mě a mé životní situace tak vzdálení, že si na ně ani nevzpomenu. Chápete, já musím v první řadě řešit to, jak zaplatit příští nájem, opravit auto nebo koupit novou pohovku. Na politiku nemám čas ani energii. Když jsem byl mladší, tak to bylo jinak, s časem člověku ovšem přibývá problémů. Ve stáří nemáte ambice něco měnit, smíříte se současnou situací.“

Nikdo z mých přátel k volbám nejde

„Já? Volit? Proč bych to jako dělal? K čemu to je? Nemám absolutně žádnou šanci něco změnit,“ utvrzoval mladík, který se představil  jako Tima.

„Putin a Jednotné Rusko mají neomezený přístup k naprosté většině ruské populace, která má jako svůj jediný zdroj informací státní televizní kanály. Drtivá většina těchto lidí bude volit Putina. Můj hlas ani hlas kohokoliv jiného, kdo se staví proti současné vládě, nemůže na výsledku letošních voleb nic změnit. Upřímně, ani mezi mými kamarády se k volbám nikdo nechystá,“ uvedl.

„Já, stejně jako mnozí moji kamarádi, jsem se chystal hlasovat za Stranu progresu, v rámci které vystupoval známý opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Bohužel jí bylo znemožněno účastnit se letošních voleb. Myslím si, že Navalnyj je skutečně obdivuhodná postava, sám pravidelnými finančními dary přispívám do jeho Protikorupčního fondu,“ prozradil investiční bankéř Oleg, absolvent prestižní moskevské Vyšší odborné školy ekonomické.

„Na druhou stranu ovšem nemůžu říci, že bych byl vyloženě proti Putinově režimu. Samozřejmě že jsem nespokojen s vnitřní politikou vládnoucí strany, s korupcí v zemi a tak dále. Pokud se ovšem bavíme o zahraniční politice, myslím si, že Putin odvádí dobrou práci. Musím přiznat, že se mi libí ten fakt, že ho v zahraničí respektují. Já sám hodně cestuji a lidé se mě často ptají, odkud jsem. Když přiznám, že jsem z Ruska, všichni začnou okamžitě mluvit o Putinovi. Myslím, že nám dělá ve světě dobré jméno,“ přiznal moskevský bankéř.

Již večer před volbami ParlamentníListy.cz v jednom z barů v centru Moskvy narazily na mladou profesionálku Dášu, která situaci v Moskvě vysvětlila následovně: „Podívejte se kolem sebe, tito lidé nemají žádnou potřebu něco měnit; všichni mají iPhony, značkové kabelky a pijí dobré víno. Lidé z Moskvy se mohou tvářit liberálně, na oko vystupovat proti současné vládě, ale ve skutečnosti jim stav věcí vyhovuje. Stojí spíše o stabilitu. Lidé na okrajích města, kteří jsou v ekonomické tísni, zase nemají dostatek sil na to, aby přišli s nějakou alternativou. Nic se tu nezmění.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …