Není tu žádný PlayStation, stěžoval si prý uprchlík na nudné ubytování

05.11.2015 13:01

Německá vesnice Sumte je jednou z mnoha obcí, jež bude hostit běžence. Do vesnice o stovce obyvatel původně německá vláda plánovala poslat tisíc uprchlíků. Místní z toho však vůbec nemají radost, jelikož se jich nikdo ani nezeptal. Informuje web Express.uk.

Není tu žádný PlayStation, stěžoval si prý uprchlík na nudné ubytování
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Německá obec Sumte se připravuje na velké změny ve složení obyvatel. Původních sto místních by v následujících dnech mělo doplnit 750 uprchlíků, a zcela tak změnit tvář vesnice.

Místní tvrdí, že pro migranty zde není žádná práce, a ti tak budou pobírat 500 euro měsíčně na sociálních benefitech od německé vlády. Přesto se mezi uprchlíky našel jeden nevděčník, jenž prohlásil, že jeho nové ubytování je „nudné“. „Není tu žádný PlayStation,“ dodal.

Vesničané mezitím brojí proti kancléřce Angele Merkelové, jelikož se jich nikdo neptal na jejich názor, byli pouze srozuměni s počtem lidí, jež do vesnice přibydou.

Vesnice Sumte byla vládou vybrána proto, že se v ní nachází komplex nevyužitých vládních budov, z nichž se stalo přijímací centrum pro uprchlíky. Podle původního plánu mělo být v komplexu ubytováno tisíc lidí, od toho nakonec vláda ustoupila a celkem jich bude 750. I přesto vznikne v Sumte poměr obyvatel 7 ku 1 v neprospěch místních.

Celý text zde

„Tohle byla mírumilovná vesnice a teď se to navždy změní,“ komentovala situaci starousedlice. Další se vyjadřovali, že Německo nemůže zvládnout přijímat takové počty lidí. Těch má podle odhadů dorazit celkem přes milion.

„Existují Němci, kteří spí pod mosty, a vláda pro ně nic nedělá, ale uprchlíci dostanou všechno,“ stěžuje si. „Řekl jsem, co jsem říci chtěl, nikdo mě však neposlechl. Teď musím ze situace vytěžit to nejlepší,“ uvedl místní farmář a dodal, že zůstane na farmě se svými koňmi, přičemž doufá, že uprchlíci zůstanou ve svém zařízení.

K uprchlické situaci se mezitím ve velkém vyjadřují němečtí pravicoví populisté z Alternativy pro Německo (AfD). Podle některých jejích členů se země dostává na pokraj anarchie a Hansjoerg Mueller, jeden ze členů AfD, uvedl, že se z Německa stává „banánová republika bez jakékoli vlády“.

Bývalý komunista a starosta Sumte Reinhold Schlemmer, který se drží názoru, že by Německo mělo poskytnout přístřeší uprchlíkům, má také své připomínky. „Nikdo se nás neptal, nás, jež tu žijeme, jestli nám to nevadí. Prostě jsme jednoho dne zjistili, že se tu otevře uprchlické zařízení pro tisíc lidí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…