Není u vás válka? Tak čelem vzad, začaly říkat evropské úřady uprchlíkům. Ti si dokonce na protest...

24.11.2015 6:46

Zima a nové omezení na hranicích. To jsou dvě nové překážky, na které ve své cestě do Evropy narážejí uprchlíci. Na Balkáně totiž začal padat sníh a dál na náš kontinent smějí pouze ti, v jejichž zemích je oficiálně válka.

Není u vás válka? Tak čelem vzad, začaly říkat evropské úřady uprchlíkům. Ti si dokonce na protest...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Nové opatření zavedly v minulém týdnu Chorvatsko, Srbsko i Makedonie. Státy se tak jistí před případným náporem běženců, kteří by v jejich vlasti zůstali poté, když by Německo či Rakousko zavřely „vrátka“ a nepouštěly by nikoho dál. 

O situaci píše dnešní MF Dnes, která mimo jiné rovněž uvádí, že od té chvíle, kdy bylo řečeno, že dál smějí jen migranti z válečných oblastí – Sýrie, Afghánistánu a Iráku, jich do Srbska přichází o dva tisíce denně méně. 

Samozřejmě, že uprchlíci proti novému pravidlu protestují. V jižní Makedonii na hranici s Řeckem migranti z Íránu, Maroka, Alžírska, Bangladéše či Konga volají o volný průchod do západní Evropy. Někteří muži se svlékají, jiní si zašívají ústa, stěžují si na nedostatek potravy i financí. Úřady lidem nabízejí možnost vrátit se zpět do záchytných zařízení v Aténách. Což samozřejmě přijme jen málokdo – raději se ubírají přes Bulharsko a Rumunsko na sever a dále na Západ nebo naopak přes Albánii na jih. 

Krizová situace je nyní podle dobrovolníků především v Preševu na srbsko-makedonské hranici, kde lidé čekají desítky hodin, než se dostanou k registraci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…