Neodcházejte, prosili prý sportovci Valachovou. Ta je ale rozhodnuta podat demisi

12.05.2017 14:39

Národní rada pro sport vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby nepřijal demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Tu postoj sportovců překvapil. Demisi má připravenou a chystá se ji ještě dnes odpoledne předat premiérovi. Valachová v úterý oznámila, že rezignuje k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu ovlivňování sportovních dotací, kvůli níž je ve vazbě její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová, připomíná ČTK.

Neodcházejte, prosili prý sportovci Valachovou. Ta je ale rozhodnuta podat demisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Národní rada pro sport spontánně ministryni absolutně podpořila, řekl novinářům po jednání předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Paní ministryně, tak jak to my vnímáme, ve finále doplatila na to, že se snažila ve financování sportu nastavit naprosto jasná a pevná pravidla rozdělování peněz, kde by vlivy jednotlivců byly minimální. Z hlediska nastavení prostředí ve sportu jsme přesvědčeni, že jednala velmi dobře a kulturu ve sportu posunula kupředu, i když to dneska tak nemusí vypadat,“ uvedl.

Sportovci nechtějí, aby Valachová ve funkci skončila. „Národní rada pro sport mě jednohlasně pověřila k tomu, abych vyzval premiéra republiky, aby nepřijímal demisi paní ministryně. Myslíme si, že by bylo velmi dobře, aby paní ministryně svoji misi dokončila,“ prohlásil Kejval.

Valachová neví, zda postoj sportovců na jejím odchodu něco změní. „Já se přiznám, že jsem moc neměla čas nad tím ani přemýšlet, protože sama jsem byla překvapená tou situací. Já budu s panem premiérem mluvit dnes odpoledne. Já to nechci v tuto chvíli komentovat. Mám demisi připravenou a podám ji panu premiérovi,“ řekla.

Valachová v úterý ohlásila svou rezignaci s vysvětlením, že nechce dávat ministru financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k odvádění pozornosti od jeho problémů a k útokům na ČSSD. Její bývalá náměstkyně Kratochvílová je podezřelá, že se s šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou domlouvala na rozdělování investičních dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…