Neodmítejte předmanželskou smlouvu. Příběh Jany, který varuje

27.05.2012 16:00

Další díl pořadu Suma Sumárum na ČT2 se zabývá financemi v souvislosti s rozvodem. Opět přináší dva příběhy lidí i komentáře toho, v čem chybovali či udělali správně, od odborníků na finance.

Neodmítejte předmanželskou smlouvu. Příběh Jany, který varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

V pořadu Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze se tuto neděli tvůrci pořadu zaměří na to, zda je dobré lásku svázat předmanželskou smlouvou. Zeptají se i slavných osobností, jak to mají ony, zda si svou lásku pečetí papírem od notáře.

Láska je láska. Nosí růžové brýle, a když pomine, většinou je pohled na vyvoleného, či vyvolenou trochu, či nedej bože úplně jiný. Hormonální boj končí, začíná boj o přežití.

A to nikdo z nás dopředu nemůže vědět, nakolik nás zamilovanost oblouzní, až zapomeneme myslet hlavou. Dopad na zem bývá tvrdý. Ale nestrašme, skoro všechny životní situace mají světýlko na konci tunelu.

Láska na první pohled

Jana si prvního manžela brala z velké lásky. Jak to tak bývá. Narodil se jim syn a po pár letech se rozvedli. Démon alkohol udělal své.

„Zůstala jsem se synem sama. Bylo mi to líto, že jsem rozvedená matka, nikdy jsem si nemyslela, že mě to potká. O muže jsem nikdy nouzi neměla, ale po rozchodu s prvním manželem jsem žila jen pro malého syna,“ říká s odstupem času paní Jana.

„Jenže znáte to, po pár letech jsem se bláznivě zamilovala znovu. Muž, kterého jsem si vyvolila, byl k mému synovi pozorný, hezky se o něj staral a já věřila, že přišel muž číslo jedna. Znovu jsem se vdala. Bydleli jsme společně v bytě tři plus jedna s jeho maminkou a vše klapalo. Nebyl důvod se obávat čehokoli. Byla jsem skutečně šťastná, že mám muže, který přijal mého syna a tak i proto, jsme se rozhodli pořídit si druhé miminko. Láska na první pohled mi tentokrát vyšla. Manžel se vzorně staral o obě děti, tchýně nebyla tchýně, ale prima kamarádka, co ráda pohlídá děti. Nebyl skutečně důvod se čehokoli obávat,“ prozrazuje dále na sebe v pořadu.

Společné bydlení

 „Měla jsem ušetřené peníze a tak jsem je vložila do opravy našeho společného bydlení. Manžel chodil do práce, vydělával a já si užívala mateřskou. Viděla jsem splněný sen o hezké rodině. Jenže, manžel se občas zdržel z práce na pivečku a postupem času se to stávalo stále častěji a častěji. Dokonce přicházel domů i opilý. Sváděl to na problémy v práci, ale pak se vždy zase na čas vše urovnalo a naše hnízdečko bylo zase plné lásky. Trochu mě mrzelo na mou tchýni, že se manžela zastává i ve chvíli, když domů přišel pod obraz. Tiše jsem pak plakala, tak, aby mě děti neviděly smutnou, ale postupem času, jak se situace s manželovými ataky vracela, jsem už nedokázala nic skrývat,“ přiznává dále Jana.

Domácí násilí

 „Nikdy by mě nenapadlo, že mě manžel uhodí, že ten, co o nás léta starostlivě pečoval, natolik změní svou tvář. Alkohol ho začal dohánět a horší bylo, že v restauraci Na růžku, byly – ostatně - jako všude, kam se po restauracích podíváme - hrací automaty. Vždy, když vidím v televizi, že je někdo na nich závislý, řeknu si, proč je sakra, pane Kalousku, ministře financí, nezrušíte? Když umíte tak hezky škrtat potřebným. Peklo, které nastalo, když manžel propadl automatům, bylo nevídané. Přestal domů nosit peníze, byl hrubý, přestal si všímat dětí a já jsem začala hledat chybu v sobě. Co jsem udělala špatně? O děti se starám, náročná nejsem, nevěrná taky ne, tak proč je můj muž tolik mimo realitu, že má doma - měl doma, spokojenou rodinu, která ho má ráda. Dal přednost alkoholu a automatům. Jednou už jsem to opravdu nevydržela a hystericky jsem na manžela křičela. Jak jsme se mohli mít hezky, že on to kazí  -a přišla první rána,“ popisuje svoji anabázi Jana.

Manžel ji zbil, sesypala se do klubíčka, netušíc, co bude dál. Horší bylo, že se vzbudily i děti a celou situaci viděly.

Tchýně a rozlité mléko

Tchýně se prý bohužel zachovala jako matka syna, co nevidí realitu.

„Dovolila jsem si do této doby nevídané, křičet na jejího chlapečka. Bylo to zlé. Necítila jsem žádnou podporu a manžel hledal chyby jen na mně, jen aby mě ponížil. To bylo samé tohle nedělej, tohle jsi měla udělat takto, ty děti jsou rozmazlené. Často i něčím hodil, třeba plným hrnkem u snídaně, co naplat, že se rozlilo mléko po celé kuchyni a pak jsem to musela uklízet zase já, opět před zraky dětí, které pochopitelně už tatínka nevyhledávaly. O to to bylo horší, vyslechla jsem si, že je proti manželovi očkuju. Nevěděla jsem, co mám dělat, ale neměla jsem kam jít, všechny peníze, co jsem kdy měla, jsem vložila do pořízení a zařízení našeho společného bytu, a ten se nedal rozdělit, tak velký zase nebyl. Pak jsem v televizi viděla pořad o tom, jak dnešní mladí lidé běžně uzavírají předmanželské smlouvy. Jenže v době našeho seznámení a svatby to byla věc naprosto nevídaná. Brali jsme se prostě z lásky a na peníze nehleděli. Bylo by to dokonce bráno jako něco nemorálního, lásku už dopředu zatratit,“ vzpomíná ještě Jana v pořadu Suma Sumárum.

Nic kromě dětí neměla

Nic, kromě dětí, neměla. Žila  s nimi v takovém napětí, že se začala bát už ráno, co bude odpoledne. „Navíc u nás začali klepat různí výběrčí dluhů. Došlo mi, že manžel si začal půjčovat peníze. Jednoho dne ráno jsem si zabalila kufr a děti, a potajmu jsme zmizeli z našeho domácího vězení. Bez přípravy, pouze se základními věcmi pro život, na místo, které sice nebylo k žití, ale byl tam klid. Zažili jsme s dětmi klidný víkend, bez křiku a hádek. Po dlouhé době jsme se klidně vyspali. Jenže v pondělí už nebylo kam jít. Půjčený azyl byl na dva dny. Domů jsem se vrátit nechtěla. Musela jsem situaci řešit a vzala první pronájem, co jsem našla. Děti musely mít kde složit hlavu, musely chodit do školy. Vzala jsem první práci, která se mi nabídla, hlavně přežít. Na začátku mi hodně pomohli známí, kamarádi a jen manžel stále nechápal, že se nechci vrátit k němu domů. Volal, prosil mě na kolenou. Nezlomilo mě nic. Už jsem byla natolik rozhodnutá, že budu s dětmi sama a žádného chlapa už nechci ani vidět,“ říká Jana, která poté podala žádost o rozvod.

„Nemám nic, ale mám vlastně všechno. A kdybych se znovu vdávala? Myslím, že předmanželská smlouva je dobrá věc, ale nevím, zda bych to dokázala partnerovi navrhnout. Spíš se už nikdy nevdám,“ uzavřela Jana.

Tuto neděli další díl pořadu přinese ovšem ještě příběh kamarádky paní Jany, která si své druhé manželství dobře finančně a právně „ošetřila“. A přesto u nich doma prý láska kvete a peníze nikdo neřeší. Manželé mají dopředu jasno, koho je doma co čí a tak spí i podnikají v klidu a míru.

Vše uvidíte v pořadu Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze na ČT 2 v neděli v 19:00 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…