Neodpustitelné. Marek Benda se v ČT opřel do „prostořekého“ Zemana

30.10.2014 22:41

Co je víc - lidská práva, nebo obchod? O této otázce ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali poslanci Jeroným Tejc (ČSSD), Marek Benda (ODS) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Podle Bendy se Zeman dopustil netolerovatelného faulu ve vztahu k Tchaj-wanu. A přičetl to na vrub „prezidentově prostořekosti“. Tejc a Ondráček hlavu státu hájili.

Neodpustitelné. Marek Benda se v ČT opřel do „prostořekého“ Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Po tom, co předvedl Miroslav Kalousek v posledních osmi letech, by se neměl vyjadřovat,“ poznamenal hned v úvodu Tejc. A obratem připomněl, že se s Čínou baví i německá kancléřka Angela Merkelová. Česká republika prý dlouhodobě nemohla udržovat izolacionistickou politiku. Na druhé straně připustil, že by Čína měla respektovat i sociální práva, neboť to následně zdraží její pracovní sílu.

Zeman prý občas mluví víc, než je zdrávo

Marek Benda se pak Tejcovi v podstatě vysmál. „Ze strany levice tento postoj pokládám za absurdní, protože levice říká, že lidská práva jsou pro všechny. Úplně jinou věcí je hrubý přešlap Miloše Zemana ve vztahu k Tchaj-wanu. ... „Tady si myslím, že je to neodpustitelné, a lze to přičíst Zemanově prostořekosti,“ uvedl zákonodárce ODS. Prezident se prý naprosto zbytečně dopustil urážky Tchaj-wanu. Zeman podle jeho názoru občas mluví více, než by bylo třeba. A aby toho nebylo málo, připomněl jeho vystoupení na proruském fóru na ostrově Rhodos. Tady se podle poslance ODS Zeman odchýlil od stanovisek vlády. V souvislosti s návštěvou Číny došlo i na Petra Nečase. Prý jel do Číny jako soukromá osoba a Benda pro jeho dnešní počínání má pochopení, když byl sesazen prakticky pučem.

Komunistický poslanec Ondráček to viděl trochu jinak. Uznávání politiky jednotné Číny u nás přetrvává dvacet let a tato delegace jela do země kvůli obchodu. „Nebylo to primárně kvůli lidským právům,“ řekl Ondráček.

Zemanův let s PPF

V pořadu došlo i na Zemanův let s firmou PPF miliardáře Petra Kellnera. Podle komunistického poslance měl prezident zhodnotit příslušná bezpečnostní rizika. „Letadlo nebylo pod kontrolou státu,“ uvedl Ondráčka. Jiný důvod ke kritice nevidí. Za dva dny se prý na tuto kauzu už zapomene. Benda mu v tomto dal za pravdu, ačkoli by sám do soukromého letadla při návratu z Číny nezasedl. Ani podle Tejce to nebyl vhodný krok, ale vina prý padá spíše na Kancelář prezidenta republiky. „Je třeba říci, že tato firma nezbohatla díky Miloši Zemanovi, on spíše kuponovou privatizaci kritizoval,“ podotkl k tématu Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…