Neofašistický diktátor, cynický oportunista. Nálož Orbánovi za jeho výroky o uprchlících

03.09.2015 18:41

Německo je pobouřeno výroky maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten totiž tvrdí, že uprchlíci jsou německý problém. A za to se na něj snesla kritika ze všech stran. Pro Němce je cynik a podle Donalda Tuska si nevidí do úst. To však zdaleka není poprvé, co Orbán čelí nevoli svých zahraničních kolegů.

Neofašistický diktátor, cynický oportunista. Nálož Orbánovi za jeho výroky o uprchlících
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán, který se nedávno zviditelnil tím, že začal stavět zeď proti uprchlíkům na hranicích se Srbskem, se stal terčem další kritiky ze stran evropských politiků. „Není to evropský problém. Je to německý problém. Nikdo nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku nebo Estonsku. Všichni (uprchlíci) se chtějí dostat do Německa,“ okomentoval Orbán uprchlickou situaci dnes v Bruselu.

Za to mu padla na hlavu vlna kritiky. Šéf německé CDU Volker Kauder na jeho adresu řekl: „To, kam uprchlíci chtějí, je jedna věc. Ale stále platí dublinský systém, podle kterého se musejí zaregistrovat v první bezpečné zemi, do které přijdou. A tam také mají zůstat.“ Následně dodal, že pokud Maďarsko nebude jednat podle dublinské dohody, je ohroženo fungování celé EU.

Kritizovala jej i CSU, podle které nejde o čistě německý problém. „Německý azylový systém nemůže vyřešit všechny problémy světa,“ tvrdí šéfka poslanců CSU Gerda Hasselfeldtová. Upozornila také na skutečnost, že němečtí úředníci prostě příliv migrantů nemusejí zvládnout.

„Když pan Orbán říká, že uprchlíci jsou německý problém, protože se v Německu s běženci slušně zachází, je to cynický způsob uvažování,“ řekl šéf SPD Thomas Oppermann, podle kterého se EU začíná rozpadat a je nutné, aby našla společný způsob řešení.

Kritiku si ale vysloužil i od prezidenta EU Donalda Tuska za svoje výroky, ve kterých tvrdí, že uprchlíci, kteří „zavalili“ Evropskou unii, hrozí rozkladem křesťanských hodnot. „Odvolávám-li se na křesťanství ve veřejné debatě o uprchlících, musí to znamenat jedině moji ochotu a připravenost projevit solidaritu a obětovat se.“

Není to však zdaleka poprvé, co se Orbán stal terčem veřejné kritiky. Zlí jazykové o něm mluví jako o „Viktátorovi, cynickém oportunistovi, který postavil svou politickou kariéru na propagaci xenofobie, zatímco pomalu dusí názorové oponenty“. Bývalý kandidát na amerického prezidenta John McCain šel ještě dál a rovnou označil Orbána za „neofašistického diktátora“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…