Nepište o prasatech, urazíte muslimy a židy. Takové doporučení dostali autoři učebnic

16.01.2015 15:40

Podle nakladatelství Oxford University Press by mohly dětské knížky o prasatech a konzumaci vepřového urazit židovské a muslimské čtenáře. Proto zmínky o těchto věcech prestižní vydavatelství autorům nových dětských publikací zakázalo. Server rozhlas.cz uvádí, že krok vydavatelství vyvolal v Británii bouřlivé reakce v muslimské a židovské komunitě i mezi zákonodárci.

Nepište o prasatech, urazíte muslimy a židy. Takové doporučení dostali autoři učebnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpůlené prase na zabijačce

Server rozhlas.cz dovádí informaci ad absurdum, když píše, že děti, které se budou učit podle publikací Oxford University Press, možná dlouho nebudou tušit o existenci prasat, vepřových klobás nebo anglické slaniny.

Prestižní vydavatelství zakázalo autorům nových dětských publikací psát o těchto věcech. Mluvčí Oxford University Press zdůraznil, že celosvětově největší univerzitní vydavatelství prodává učebnice a další vzdělávací publikace do 150 zemí světa a musí respektovat kulturní odlišnosti a citlivost některých náboženství nebo etnik na určité věci.

Žádné slovo na světě není urážlivé samo o sobě

Krok vydavatelství prý vyvolal v Británii bouřlivé reakce. Muslimská i židovská komunita prý označily doporučení nebo zákaz za absurdní. Představitelé Jewish Leadership Council zdůraznili, že židovská víra nezakazuje používání slova prase ani se netváří, jako by takové zvíře neexistovalo. Muslimský poslanec za labouristy Chálid Mahmúd označil zákaz za "čirý nesmysl".

Konzervativní zákonodárce Philip Davies se údajně rovněž rozčílil. „Není žádné slovo na světě urážlivé samo o sobě, urážlivý může být leda kontext, ve kterém se použije,“ uvedl a vyzval vládu, aby zasáhla a nařídila OUP "vepřový zákaz" zrušit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…