Nepověřujte rozhodováním amatéry, žádá předák podnikatelů Babiše a spol.

04.05.2015 19:20

Strana soukromníků České republiky (SsČR) se v otevřeném dopise obrací na trojici ministrů – šéfa financí Andreje Babiše, ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (oba ANO) a ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Zakladatel SsČR Rudolf Baránek žádá o výměnu předsedy představenstva a generálního ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Speciálně prosí, aby nesáhli po nějakém vysloužilém stranickém amatérovi.

Nepověřujte rozhodováním amatéry, žádá předák podnikatelů Babiše a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

„Zdvořile Vás žádám, nepověřte za zásluhy vedením banky nějakého odloženého stranického amatéra,“ stojí hned v úvodu dopisu. Současný ředitel ČMZRB Ladislav Macka instituci vede od jejího založení v roce 1992 a Baránek by ocenil, kdyby tři zmínění ministři vybrali důstojného nástupce. Banku vlastní stát a vliv na ni mají právě ministr financí, průmyslu a ministryně pro místní rozvoj. Podnikatelé prý pomoc banky v minulosti oceňovali a bylo by dobře, aby pokračovala v témže kurzu.

Banka se prý zrodila i navzdory odporu někdejšího ministra financí Václava Klause. Ukázalo se ale, že bylo dobré banku zřídit, protože až dodneška pomohla 48 tisícům podnikatelů a malým i středním firmám. Kompletní zestátnění banky proběhlo pak v roce 2012 za Petra Nečase (ODS) a Baránek tento krok velmi oceňuje. Někdejší pravicová vláda připravila i plány dalšího rozvoje této instituce a současný kabinet je má jistě k dispozici.

„Zde bych poprosil o zrychlení této záležitosti, a tím znovuotevření možnosti mj. poskytovat přijatelné úvěry a záruky hlavně živnostníkům a malým firmám. Vážení členové vlády České republiky, za povšimnutí stojí také to, že od 1. 2.1992 Českomoravská záruční a rozvojová banka funguje bez jediného skandálu,“ apeluje pisatel na ministry. O výběru budoucího šéfa by měli důkladně přemýšlet a nakonec dobře zvolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…