Nepřítel odpálí raketu a ta bude zničena již při startu. USA se začnou bránit i z vesmíru

18.01.2019 9:26

Spojené státy ve čtvrtek představily plán protiraketové obrany umístěné ve vesmíru. Má za cíl chránit před hrozbami z KLDR, Íránu a čelit vývoji nových systémů v Rusku a Číně. USA svou obrannou strategii revidovaly naposledy v roce 2010.

Nepřítel odpálí raketu a ta bude zničena již při startu. USA se začnou bránit i z vesmíru
Foto: CSO
Popisek: Satelit

Detaily ohledně dokumentu Missile Defense Review zveřejnil Trump během návštěvy Pentagonu. „Náš cíl je jednoduchý - odhalit a zneškodnit útočící rakety,“ sdělil Trump v sídle Ministerstva obrany. Kromě toho také zdůraznil svou „stoprocentní podporu“ Severoatlantické aliance. Podle jeho slov je však důležité, aby alianční země dostály svým finančním závazkům.

„Ačkoli existuje možnost nové cesty k míru se Severní Koreou, představuje KLDR mimořádnou hrozbu a USA musejí zůstat ostražité,“ stojí v dokumentu.

Podle modernizované strategie protiraketové obrany musí Pentagon rozšířit své obranné technologie ve vesmíru a využít tyto systémy. Do kosmu by měl například umístit čidla, která rychleji rozpoznají nepřátelskou raketu a zničí ji již v okamžiku jejího startu.

S ohledem na potenciální obavy z militarizace vesmíru strategie volá po studiích. Nepočítá se s testováním a nedošlo k přijetí konečného rozhodnutí o programu. Podle expertů se také může zvýšený důraz na protiraketovou obranu dostat do kolize s ostatními obrannými prioritami USA a mít dopad na americkou diplomacii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…