Nepůjde mi jen o soukromé zemědělce, slíbil v přímém přenosu lidovec Jurečka

08.01.2014 19:15

Pravděpodobný příští ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středečním Interview Daniely Drtinové České televize prozradil, že se mu snad podařilo rozptýlit pochybnosti prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby o své odbornosti. Jako soukromý zemědělec se Jurečka dušuje, že nebude hájit zájmy pouze soukromých zemědělců. Došlo i na Jurečkova slova o prezidentu Miloši Zemanovi nebo na případné vystoupení lidovců z vládní koalice.

Nepůjde mi jen o soukromé zemědělce, slíbil v přímém přenosu lidovec Jurečka
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka prozradil, že s Janem Velebou již hovořil a snad se mu podařilo rozptýlit pochybnosti zemědělců z Agrární komory ČR. Nešlo však o to přesvědčit své oponenty, že je odborníkem. Odbornost se totiž podle Jurečky dá posoudit až na základě konkrétních činů v ministerské funkci. Snad se mu však podařilo rozptýlit obavy, že by jako případný budoucí ministr pracoval jako soukromý zemědělec toliko ve prospěch dalších soukromých zemědělců. Něco podobného prý rozhodně nehrozí.

Jako ministr sice podle zákona nemůže dál podnikat v oboru, ale i navzdory tomu by si rád zachoval kontakt se zemědělskou prvovýrobou. "Pokud budou žně, tak bych třeba rád sedl do kombajnu,“ uvedl možný příští šéf resortu zemědělství. Ohledně podnikání zmínil např. možnost převedení firmy na bratra.

Dnešní KDU-ČSL má sílu pro případné vystoupení z koalice

V pořadu došlo také na výrok prvního místopředsedy KDU-ČSL v kauze Zemanova údajného onemocnění u korunovačních klenotů. Jurečka tehdy naznačil, že politik si nesmí dovolit namazat se jako ruský mužik. A myslí si to prý dodnes. „Nemyslím si, že jsem prostořeký, jen nahlas říkám, co si myslím," poznamenal lidovecký poslanec. Zároveň doufá, že nebude mít v budoucnu důvod použít podobná slova. Doufá totiž, že se nebude opakovat podobná situace.

Prezident Zeman si však před jmenováním vlády klade ještě další podmínku, schválit v prvním čtení služební zákon. K tomu je Jurečka připraven spolu s budoucí koalicí. Sám si přitom netroufne odhadovat, zda budoucí vláda vydrží celé čtyři roky. Lidovci do ní však vstupují s odhodláním. „Já už jsem dříve řekl, že není až takovým uměním do vlády vstoupit, ale najít sílu k tomu z ní v případě nutnosti vystoupit,“ prohlásil Jurečka. KDU-ČSL v současné podobě k tomu podle místopředsedy strany sílu má. Zmínil však také případ, kdy tato síla chyběla. Bylo to v době vlády Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD), který zákony prohlasovával spolu s komunisty. Tehdy už podle Jurečky neměla KDU-ČSL ve vládě co dělat.

Jurečka také prozradil, že se již setkal se stávajícím ministrem v zemědělství v demisi Miroslavem Tomanem a ten mu prý slíbil, že výběr generálního ředitele Lesů ČR již ponechá na něm. Sám Jurečka však nechtěl říci, koho nakonec jmenuje, protože se nejprve chce seznámit se všemi podklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…