Neradi to říkáme, ale Evropě hrozí další otřes. Jiný, než o kterých se u nás mluví

12.09.2016 12:31

Přes 340 000 Katalánců se v neděli zúčastnilo demonstrací za podporu nezávislosti Katalánska. Mimo Barcelonu se demonstrace odehrály ve čtyřech dalších městech. Organizátoři akce demonstraci naplánovali úmyslně na katalánský národní den „La Diada Nacional de Catalunya“.

Neradi to říkáme, ale Evropě hrozí další otřes. Jiný, než o kterých se u nás mluví
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Podle španělského serveru Thelocal.es byla letošní Diada naprosto klíčová, což potvrdil i lídr katalánské národní vlády Carles Puigdemont, který v předvečer demonstrací prohlásil, že „již brzy bude potřeba učinit rozhodnutí, které zaručí, že se Katalánsko bude moci svobodně rozhodnout o své budoucnosti“.

Katalánští separatisté se již mnoho let pokouší od španělské centrální vlády získat povolení k organizaci referenda podobného tomu, které bylo v roce 2014 zorganizováno ve Skotsku, kdy se Skotové rozhodli pro setrvání ve Velké Británii.

Poté, co v minulém roce separatisté v katalánské regionální vládě získali poprvé v historii naprostou většinu, se politické strany vystupující za odtržení Katalánska od zbytku země rozhodly pozměnit svou taktiku a odsouhlasily plán na odtržení do poloviny roku 2017.

Plán se zadrhl v červnu letošního roku, když puigdemontská koaliční vláda ztratila podporu protikapitalistické strany CUP, čímž přišla o většinu v parlamentním shromáždění.

Nedělní protest, který se ve stejný den pořádá pravidelně od roku 2012, měl vlít nové síly do žil a dát naději všem příznivcům katalánské nezávislosti.

Datem 11. září si Katalánci připomínají dobytí Barcelony španělským králem Filipem V. z roku 1714.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …