Neradostný rok Okamury a Úsvitu. Server rozebral, co všechno letos pokazili

24.12.2014 8:25

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury ztrácí voliče. Server Echo24.cz mapuje chybné kroky sněmovních stran a hnutí a dnes se věnuje hnutí, které má doposud pouze devět členů. Uvádí, že Úsvit si pohoršil i díky výrokům zpochybňujícím existenci koncentračního tábora v Letech nebo stažením volební jedničky Kláry Samkové těsně před evropskými volbami.

Neradostný rok Okamury a Úsvitu. Server rozebral, co všechno letos pokazili
Foto: Facebook, tan
Popisek: Poslanci hnutí Úsvit

Loňské sněmovní volby znamenaly pro Úsvit zisk 6,9 procenta hlasů a podporu téměř 350 tisíc lidí. Při květnovém hlasování o Evropském parlamentu se ale jeho podíl propadl na 3,1 procenta hlasů a během podzimních obecních voleb například v Praze „spadl“ na pouhé procento.

Úsvit ale za poslední rok neuspěl už třikrát. Nedosáhl na žádný post europoslance ani senátora, v komunálních volbách si připsal pouze několik desítek mandátů. Okamura podle Echo24.cz vidí příčiny v tom, že jako opoziční strana dostávají minimum prostoru v médiích, a mluví také o nejmenším rozpočtu ze všech parlamentních stran.

Miliony šéfovi za poradenství a odvolání Samkové z kandidátky

Možná, že nejde vše svést na omezený rozpočet. Echo24.cz připomíná případy, kdy si Úsvit se svým šéfem Okamurou mohl pokazit pověst u voličů. Už v dubnu poukázal časopis Reflex na údajné machinace v účetnictví hnutí. Podle jeho zjištění odcházel po sněmovních volbách z pokladny Úsvitu na Okamurův soukromý účet každý měsíc milion korun – na marketingové a mediální poradenství. Šéf hnutí ale nařčení odmítl s tím, že v marketingu hrál jen roli zprostředkovatele služeb externistů a subdodavatelů.

Nešťastné bylo i rozhodování o lídryni Úsvitu ve volbách do Evropského parlamentu. Advokátku Kláru Samkovou Okamura nejdřív hájil i před nespokojenými sympatizanty hnutí, a nakonec ji z kandidátky stáhnul.  „Nemá ani kapku cikánské krve. Má částečně předky v Itálii. A to, že měla jako advokátka i romské klienty, to přece neznamená, že s nimi souhlasí nebo je podporuje,“ připomíná Echo24 jedno z Okamurových vyjádření.

Samkové neprospělo, když v květnu přišel Radiožurnál se zjištěním, že zřejmě oklamala Českou spořitelnu. Týden po incidentu ji proto nechal Okamura z kandidátky vyškrtnout. Na její místo tak vystoupal nevýrazný Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Kampaň proti "nepřizpůsobivým"

Úsvit si také zvolil kontroverzní slogany pro upoutání pozornosti veřejnosti před volbami do EP. Kampaň s bílými ovcemi, které vykopávají ovci černou, doplnily totiž slogany „Podpora rodinám, ne nepřizpůsobivým“ a „Práci našim, ne imigrantům“.

Kampaní se zabývalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Dostalo podnět, podle kterého mohlo jít o trestný čin podněcování k rasové nenávisti s trestní sazbou až dva roky. Žalobci ale věc odmítli.

Tomio Okamura pak také zpochybnil existenci koncentračního tábora v Letech u Písku, kde byli soustřeďováni Romové. Tvrdil dokonce, že pokud tu umírali lidé, tak to bylo na starobu a na nemoci z předchozího kočovného stylu života.

Trestný čin to nebyl, ale ani takový populismus úspěch nepřinesl

„Mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež. Byl tu pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli,“ cituje server  Okamuru. Ten sklidil odsouzení nejen od ostatních politiků napříč spektrem, ale dokonce i z vlastních řad.  

Orgány činné v trestním řízení se nicméně postavily na stranu Okamury a jeho výrok neshledaly trestným činem. „Je bez jakýchkoliv pochyb, že prohlášení Tomia Okamury je populistické a v žádném případě nemá historickou hodnotu, ovšem, jak sami oznamovatelé uvádějí, v části má historicky doložený pravdivý podklad,“ citoval z vyrozumění policie server Romea.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…