Neregistrované domovy téměř týrají seniory. Ombudsmanka označila viníka

24.06.2014 22:58

Kontrola v neregistrovaných domovech pro důchodce odhalila děsivé nedostatky. Přivazování k postelím, zabavování občanských průkazů nebo třeba zamykání na pokojích. Podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové v tomto případě pochybil i stát.

Neregistrované domovy téměř týrají seniory. Ombudsmanka označila viníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zorganizovala kontrolu v neregistrovaných domovech pro seniory. „Dnes jsme se rozhodli zveřejnit informace, které jsme sesbírali, které se týkají všech těch zařízení. Chceme upozornit veřejnost a úřady, jak postupovat, aby práva lidí v těchto zařízeních byla chráněná,“ řekla v Událostech, komentářích v ČT.

Během této akce byly zjištěny závažné nedostatky ve většině takových zařízení – odebírání všech prostředků (přitom podle zákona by seniorům mělo zůstat 15 % důchodů), zamykání na pokojích, zabírání občanských průkazů či nedostatek kvalifikovaného personálu (chyběly například registrované zdravotní sestry).

Podle ombudsmanky je na vině stát. „Není dostatek kvalifikovaných sociálních služeb,“ vysvětlovala. Kdyby v dostatečné míře existovala registrovaná zařízení, nebyl by tento neregistrovaný „černý trh“. „Kontrola tu nebude žádná, protože to jsou neregistrovaná zařízení,“ povzdechla si Šabatová.

Jak se mohou občané bránit? Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová připustila, že je to těžké – pořádné kontroly opravdu nejde dělat, na neodborné zacházení nelze dohlížet, protože oficiálně jsou taková zařízení vedena jako třeba hotely. „Příbuzní si mají zkontrolovat, jestli je to registrovaná služba,“ poradila pouze ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…