Nerozhoupejte znovu zvon zrady. Tomáš Halík se obrátil na Brity, aby zůstali v EU

22.06.2016 12:02

Teolog Tomáš Halík se otevřeným dopisem obrátil na obyvatele Velké Británie a vyzval je, aby v zítřejším referendu hlasovali pro setrvání své země v EU. Text dopisu Halík zveřejnil na svém webu Halik.cz.

Nerozhoupejte znovu zvon zrady. Tomáš Halík se obrátil na Brity, aby zůstali v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Halík připomněl, že generace jeho rodičů si pamatuje rozhodnutí britské vlády na mnichovské konferenci v roce 1938. „V Británii tenkrát převládl hlas izolacionismu, dovolávající se ‚národního zájmu‘. Premiér Chamberlain odmítl solidaritu s ‚malou neznámou zemí‘ – Československem, tenkrát posledním ostrovem demokracie ve střední Evropě – a domníval se, že tím zachránil mír. Avšak izolacionismus a nacionální sobectví jako vždy měly tragické následky pro Británii i svět,“ uvedl s tím, že generace jeho rodičů, která kdysi milovala Británii jako mnozí ve střední a východní Evropě dnes, byla tenkrát britským izolacionismem hluboce zklamána a zraněna.

Dokladem toho je prý i báseň českého poety Františka Halase, který tehdy napsal:

Zvoní, zvoní zrady zvon,

čí ruce ho rozhoupaly?

Francie sladká, hrdý Albion

a my jsme je milovali!

Celý text je ZDE

Halík upozornil, že pro mnohé tehdejší britský a francouzský projev nacionálního egoismu znamenal ztrátu důvěry v západní demokracii. A že se mnozí ze zoufalství přiklonili k sovětskému Rusku. „Komunisté dodnes využívají ‚mnichovskou zradu‘ ve své protizápadní a proruské propagandě,“ podotkl Halík.

Dvě mocnosti vedou propagandistickou válku proti Evropě

Poukázal na to, že „dvě temné mocnosti vedou intenzivní propagandistickou válku proti Evropě s cílem oslabit její jednotu a rozvrátit Evropskou unii“.

Tou první mocností je podle Halíka Islámský stát. „‚Džihádisté‘ vědí, že pokud Evropa může čelit terorismu a může řešit problémy spojené s vlnami uprchlíků, může tak učinit pouze v jednotě, v pevné spolupráci a vzájemné solidaritě,“ podotkl Halík.

Onou druhou mocností je podle Halíka Rusko. Jeho dnešní vládci se prý snaží všemi silami oslabit Evropskou unii a uskutečnit imperiální snahy carského i sovětského Ruska o silný vliv v Evropě, o nadvládu nad sousedními zeměmi. Putin podporuje nacionalistické a extrémistické síly po celé Evropě. „‚Brexit‘, který by znamenal začátek konce Velké Británie – neboť izolující se ‚malá Británie‘ by měla nepoměrně menší význam ve světě –, by byl velkým vítězstvím Putinových plánů,“ podotýká Halík.

Nerozhoupejte znovu zvon zrady

Závěrem se obrátil na občany Británie s prosbou. „Nerozhoupejte znovu zvon zrady, nezabíjejte naději generací, staletý velký sen o jednotné Evropě. Rozpad Evropské unie by nepřinesl ‚suverenitu národů‘, nýbrž vzrůst chaosu a nebezpečí vnitřních konfliktů i lokálních válek,“ varoval.

Připustil zároveň, že Evropská unie v dnešní podobě má mnoho slabostí a nedostatků. „To je však příležitost a výzva k společnému úsilí o její zlepšení a obnovu, nikoliv k zbabělému útěku před naší společnou odpovědností,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…