Nerudný, umanutý, nezvladatelný stařec. A může tu strašit ještě sedm a půl roku. Takto vinšují čeští komentátoři Miloši Zemanovi k prezidentskému poločasu

07.09.2015 16:44

Právě dnes se Miloš Zeman ocitl přesně v polovině svého prezidentského mandátu. Ačkoliv se sám nechal slyšet, že se o případné další kandidatuře rozhodne rok před koncem svého prvního funkčního období, média hojně spekulují o tom, že Zeman je patrně rozhodnut jít do toho znovu a svými vystoupeními si připravuje půdu pro dalších pět let na Hradě.

Nerudný, umanutý, nezvladatelný stařec. A může tu strašit ještě sedm a půl roku. Takto vinšují čeští komentátoři Miloši Zemanovi k prezidentskému poločasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Komentátor Mf Dnes Miroslav Korecký vyzývá k připravenosti na to, že Zeman může ve světě symbolizovat Českou republiku ještě sedm a půl roku. Dosud šlo totiž dle jeho názoru pouze o rozjezd, během něhož si prezident metodou pokus-omyl vykolíkovával hřiště.

Poté, co se mu nepovedl přerod parlamentní republiky v prezidentskou, změnil dle Koreckého taktiku a snaží se i bez větších prezidentských pravomocí strhnout na sebe politickou iniciativu a mediální pozornost. Komentátor Mf Dnes v této souvislosti podotýká, že Zeman přichází do debat s originálními a kontroverzními názory, které zatím dominovaly spíše okrajům politického spektra.

Korecký podotýká, že tato role není ideální pro toho, kdo by chtěl zasypávat hluboké příkopy ve společnosti. Zeman však dle něj stejně dělá pravý opak. Staví prý zbytečně nové barikády trivialitami typu bitvy o Peroutku či používání vulgarismů. Inflace přestřelek, stejně jako ignorace havlovského směru v zahraniční politice by se ale dle Koreckého mohly Zemanovi vyplatit. Čínská mise v podobě miliardových investic z říše středu budiž prý zářným příkladem.

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Politolog Josef Mlejnek je taktéž přesvědčen, že zahraniční aktivity by Zemanovi mohly výrazně pomoci ke znovuzvolení českým prezidentem. Domácí politickou půdu pak dle politologa Zeman kypří pomocí dráždivých výroků, kterými se prý záměrně snaží udržovat vlastní voličskou základnu ve střehu, v emočním napětí vůči nepřátelům. Jinými slovy vůči těm, kteří příjmem či sociálním statusem patří mezi takzvaně vyšší vrstvy. Zeman prý totiž dobře ví, že ke znovuzvolení bohatě stačí přízeň zhruba tří milionů voličů.

Pevné voličské jádro si dle Mlejnka Zeman snaží vybudovat i protiimigrantskými výroky. „Miloš Zeman patrně hodlá dosurfovat ke druhému volebnímu období právě na vlně obav z imigrantů, což bylo zřejmé již dávno před aktuálním ‚stěhováním národů‘,“ míní politolog Univerzity Karlovy. Mlejnek nicméně upozorňuje, že zejména kvůli uprchlické krizi, která dle jeho soudu patrně přinese podobně zásadní změny jako pád komunismu, není prakticky možné odhadovat konkrétní šance jakéhokoliv politika ve volbách.

Jedno je však dle něho jisté. „Jak praví známé rčení, starého psa novým kouskům nenaučíš. I pro druhý Zemanův hradní poločas je proto nutné počítat nejspíše s nerudným, umanutým a nezvladatelným starcem, jenž bude politicky postupně hnědnout,“ má jasno Mlejnek.

Půjde do toho znovu, říká Šlouf

Zemanovou případnou obhajobou prezidentského mandátu se zabývá i redaktor časopisu Týden Petr Kolář. Ten soudí, že pokud Zemanovi vydrží zdraví a opravdu se rozhodne kandidovat podruhé, budou mít jeho soupeři s největší pravděpodobností smůlu. Za zmínku stojí, že Kolář pro svůj článek zpovídal i Miroslava Šloufa. Muže, jenž Zemanovi pomohl na Hrad poprvé a poté byl lidmi z jeho okolí i prezidentem samotným zapuzen. „Teď se mi zdá, že bude chtít kandidovat znovu. Minimálně chce co nejdéle vytvářet dojem, že tomu tak bude,“ připouští Šlouf Zemanovu obhajobu mandátu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …