Nese EU vinu na plýtvání s jídlem Česku? V ČT promluvil odborník

17.10.2014 21:06

Češi vyhazují jídlo, ale v rámci EU ještě nejsou nejhorší. Ředitel České federace potravinových bank Fabrice Martin Plichta popsal, jak k tomuto fenoménu přispívá EU, supermarkety i české ministerstvo financí. Postěžoval si, že český stát potravinovým bankám spíše život ztěžuje, než aby jim pomáhal. Došlo i na odvetné ruské sankce.

Nese EU vinu na plýtvání s jídlem Česku? V ČT promluvil odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Ředitel České federace potravinových bank Fabrice Martin Plichta v pátečním Hyde Parku České televize hovořil o plýtvání jídlem a o hladovějících obyvatelích planety Země. „Fenomén plýtvání je mezinárodní, není jenom v Česku. Myslím, že je to dáno tou růzností potravin, mezi kterými si člověk může vybrat,“ podotkl hned v úvodu.

Křivá zelenina je také k jídlu

Lidé by se měli při nákupu chovat disciplinovaněji a nakupovat jen to, co snědí, a to ještě v menších nákupech. Tuto věc už si dnes řada lidí uvědomuje. Občané Česka na tom prý s vyhazováním potravin nejsou nejhůř, například Francouzi prý vyhazují víc.

Nemůže za plýtvání jídlem i EU, když se snaží stanovit normy pro tvar ovoce a zeleniny? Farmáři pak vzhledově ošklivé plody vyhazují. To je podle Plichty jeden z důvodů plýtvání, ale i to se pomalu mění. „Lidé si začínají vážit každého výrobku, který je zdravý,“ podotkl. Obratem ale dodal, že by se mělo „nepěkné“ jídlo prodávat mnohem víc. Část potravin zemědělci občas odevzdávají i do potravinové banky. „Myslím, že i přístup ministerstva zemědělství, které chce podporovat věnování potravin potravinovým bankám, může pomoci,“ pokračoval host.  

Problém je se supermarkety, těm se nechce dodávat potraviny do těchto bank, když musí odvádět DPH i z tohoto zboží, které neprodaly. Zde by prý mělo zakročit ministerstvo financí a tyto potraviny od daně osvobodit. Český stát prý těmto bankám nepomáhá, spíš jim ještě skrze byrokratického šimla ztěžuje život. Potravinová banka přitom nejenom pomáhá v oblasti potravin, ale zaměstnává například také handicapované lidi. Finance pochází ze soukromých zdrojů.

Host pořadu také prozradil, že potravinová banka má zatím pobočku v šesti českých městech a pracuje s třemi sty tun potravin ročně. K částečnému zvýšení přispěly i odvetné ruské sankce, které poškodily české potravináře. Ti tak do bank odevzdávají více.

Nebylo by na místě vozit jídlo do Afriky?

Potravinová banka garantuje nezávadnost výrobků, a to už kvůli pověsti. Pokud něco dostanou ráno, tak už odpoledne to mají na stolech organizace, které pomáhají lidem, například bezdomovcům. Zároveň je třeba myslet na to, že většina potravin nemá nijak dlouhou trvanlivost, takže nemá smysl vozit jídlo kupříkladu do Afriky, cestou by se zkazilo. Primárními klienty jsou skutečně bezdomovci, rodiny v nouzi a podobně.

Banky se také zabývají výživovou hodnotou potravin a snaží se, aby potřební lidé jedli zdravě. „Aby tam bylo ovoce, zelenina, těstoviny a další potraviny,“ prozradil. Češi prý nemají rádi ovoce a zeleninu tak, aby žili opravdu zdravě. Trend se navíc příliš nezlepšuje. Lidé ale mohou přispět na dobrou věc, protože 22. listopadu proběhne další národní potravinová sbírka.

V závěru pořadu Plichta prozradil, že napomohl založení pobočky potravinové banky i na Slovensku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…