Nešlo o morální kýč. Havel se ke společnosti s Putinem ohradil právem

25.07.2011 10:23

Nynější ruský premiér Vladimír Putin zůstal bez ceny Quadriga poté, co český exprezident Václav Havel pohrozil, že by své ocenění zpřed dvou let vrátil. Podle komentáře v týdeníku Respekt nešlo o morální kýč, jak často zaznívalo na Facebooku, ale bývalá hlava státu jen využila právo svobodně se rozhodnout, s kým a v jaké partě chce být.

Nešlo o morální kýč. Havel se ke společnosti s Putinem ohradil právem

Týdeník Respekt oceňuje, že se bývalý český prezident Václav Havel vzbouřil proti rozhodnutí ocitnout se v jednom pytli s ruským předákem Vladimírem Putinem. „Putin zůstal bez ceny, zato Havlova ochota bouchnout do stolu, i když jsou možná ve hře ´nejvyšší zájmy´ Německa a Ruska, je sympatická," píše v komentáři Jiří Sobota.

Quadriga je definována jako ocenění pro ty, jejichž „odvaha strhává zdi a jejichž odhodlání staví mosty". Je proto pravděpodobné, že když před dvěma roky Havel ocenění přebíral a vstupoval tak do společnosti Helmuta Kohla nebo Michaila Gorbačova, bylo jméno bývalého důstojníka KGB Putina tím posledním, co mu přišlo na mysl.


Názorný příklad odkazu Charty 77

Komentátor upozorňuje, že v debatách na sociální síti Facebook řada lidí hodnotila Havlův krok s úsměškem jako morální kýč. Oponuje tím, že Havel má jako kdokoli jiný právo rozhodovat svobodně o tom, s kým a v jaké partě chce být. Ostatně na tomto principu byl založen celý český disent a o Chartě 77 se jako o morálním kýči rozhodně mluvit nedá.

Tehdy zněla zapamatovatelná poučka, že pokud člověk pozbývá možnost nebo je prostě jenom příliš líný na to, aby si udržel vlastní postoj, mnoho mu toho na světě nezbývá. Ke všem akademickým debatám o odkazu Charty 77 tak máme na stole názorný příklad. „Gratulujme tedy sobě i mužům a ženám do Berlína k tomu, že Havla za Putina nakonec nevyměnili," uzavírá komentátor.

K věci:

Havel o ceně Quadriga: Buď Putin, nebo já. Sdružení ustoupilo  

Havel proti ceně pro Putina. Ješitnost, nebo záslužný počin? 

Havel má radost, Putin ocenění nezíská 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…