Nesmíme prý zavírat běžence do táborů. Hledá se právník, který je zastoupí

05.08.2015 11:03

Česká policie nesmí zavírat běžence do uprchlických táborů na základě podezření z útěku uvedeném v takzvaném Dublinském nařízení EU. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem, píšou dnešní Lidové noviny (LN). Unijní předpis totiž vyžaduje, aby si státy Unie samy určily, co pojem „nebezpečí útěku“ představuje, což Česko neudělalo. Podle deníku byla většina běženců v táborech zadržena podle Dublinského nařízení, Ministerstvo vnitra ale míní, že problém vyřeší novela.

Nesmíme prý zavírat běžence do táborů. Hledá se právník, který je zastoupí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbská venice Horgoš a skupina syrských uprchlíků míří k hranici s Maďarskem

Ústecký soud posuzoval případ Iráčana, který se dvěma malými dcerami mířil přes Česko za příbuznými do Německa. V květnu rodinu zadržela policie a umístila do tábora v Bělé pod Bezdězem. Zadržení zdůvodnila Dublinským nařízením pro vracení běženců do země, kde poprvé vstoupili do schengenského prostoru. Iráčan ale podal žalobu, soud v červnu vyhrál, a následně byl z tábora propuštěn. Nyní už je u příbuzných v Německu.

Soud v rozsudku uvedl, že námitku proti samotnému použití Dublinského nařízení kvůli chybějící opoře v českých zákonech někdo podal poprvé. Dříve žaloby napadaly pouze průběh správního procesu, nikoli jeho podstatu, uvádí LN. Podle deníku se nyní mohou na rozsudek odvolat další migranti, protože z asi pěti stovek běženců v obou zajišťovacích táborech – Bělé a Zastávce u Brna – byla většina zadržena právě na základě rizika útěku podle Dublinského nařízení.

Ministerstvo vnitra kvůli ústeckému rozsudku nevydalo policii žádné pokyny, řekla LN Hana Malá z tiskového odboru vnitra. Podle ministerstva všechno vyřeší chystaná novela zákona o pobytu cizinců, která ve sněmovně prošla prvním čtením a nebezpečí útěku již definuje, píše deník.

Britské listy dnes tuto zprávu doplnily výzvou, zda by se nenašel právník, který by zastoupil nezákonně vězněné běžence v Bělé. „Kdyby se našel někdo, kdo právně zastoupí jednotlivé běžence v Bělé, tak se dá docílit propuštění desítek lidí a rodin,“ uvedl prý David Michal.

Celá výzva je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…