Nesmysl, to není pravda. Z Číny přišlo zásadní prohlášení k obsazení Babišova křesla

17.05.2017 9:32

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) českým novinářům řekla, že žádnou nabídku na to, aby vedla rezort financí, nedostala. Odmítla tak spekulace, že by se po odvolaném ministru Andreji Babišovi mohla stát správkyní státní kasy.

Nesmysl, to není pravda. Z Číny přišlo zásadní prohlášení k obsazení Babišova křesla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karla Šlechtová

Spekulace o nominaci Šlechtové pak odmítl i sám Andrej Babiš. Nadále se tak spekuluje mimo jiné o ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), ale především o poslanci Ivanu Pilném, který je tak nejvážnějším kandidátem.

„My jsme oslovili tři kandidáty na tento post, všichni souhlasili, že by eventuálně zastávali tuto pozici,“  řekl Babiš po úterním jednání předsednictva ANO. Jméno definitivního kandidáta prozradit nechtěl. „Považuji za slušné, aby pan premiér to slyšel napoprvé ode mě,“ uvedl Babiš. Se Sobotkou se dnes sejde k jednání mezi čtyřma očima. Místo ani přesný čas schůzky nesdělil.

Sobotka v pondělí odmítl návrh, aby se Babišovým nástupcem v čele Ministerstva financí stal dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Premiér to zdůvodnil jeho vazbami na koncern Agrofert, který Babiš do února vlastnil. Nepřijal ani nominaci Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové, které vytýkal zodpovědnost za údajně pomalý postup Finanční správy při vyšetřování jednokorunových dluhopisů, které Babiš v minulosti nakoupil od Agrofertu.

Premiér chce odvolat Babiše z vlády kvůli nejasnostem ohledně jeho obchodů s Agrofertem a podezření z ovlivňování médií. Prezident Miloš Zeman uvedl, že o premiérově požadavku rozhodne po ukončení své návštěvy Číny. Hlava státu se do Česka vrátí v noci na čtvrtek.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…