Nesmyslný projekt. Tak mluví o nové centrále proti organizovanému zločinu Šlachta

27.12.2016 7:29

Nová centrála proti organizovanému zločinu nebude schopna řešit velké kauzy. Je to nesmyslný projekt. To uvedl v rozhovoru pro MF Dnes bývalý šéf protimafiánského útvaru a současný náměstek šéfa celníků Robert Šlachta.

Nesmyslný projekt. Tak mluví o nové centrále proti organizovanému zločinu Šlachta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Šlachta odešel od policie letos v létě na protest proti reorganizaci. Nesouhlasil s tím, že byl sloučen jeho Útvar pro odhalování organizovaného zločinu s protikorupční policií.
 
„Pro policii jsem byl zapálený, ale dostal jsem se do stavu, kdy nebylo jiné východisko. A nelituju toho,“ tvrdí v současné době Šlachta, který je nyní dle svých slov plnohodnotným celníkem. Život po odchodu od policie se mu rozhodně změnil. „Vzalo mi to ideály – to, co udělali s útvarem a jakým způsobem. Takže spíš mě to vzalo vnitřně, jinak se samozřejmě už snažím dívat také trošku kolem sebe a uvědomovat si, že to není jen o práci. Tady to není tolik časově náročné jako u policie, takže je čas i na nějaké koníčky,“ svěřil se Šlachta. 
 
„Šlachta odešel v době, kdy už bylo jasné, že se s tím nedá nic udělat. Šlachta odešel, když policejní prezident řekl, že to prostě bude a 1. července vznikne tento hybrid. Pak to Šlachta položil, protože Šlachta se nemínil podílet tady na té prasárně. A udělal bych to znovu. Víte, ono už to zaniklo, protože ze všeho kolem reorganizace je taková bramboračka, kdekdo si teď vyřizuje účty s ÚOOZ, protože jsme naší prací naštvali dost lidí,“ nechal se slyšet. 
 
Od policie odešel podle svých slov mimo jiné kvůli kauze vynášení informací ze spisů – známé jak Beretta. „Komunikace náměstka policejního prezidenta se mnou, dá se říci, byla na nule. To, že něco chystají, jsem se vždycky dozvěděl zákulisně. Tu situaci jsem bral tak, že nemůžu osm let něco tvrdit s ÚOOZ, a pak se zachovat jako někteří lidé, tedy že si nechám přidat peníze a změnit během jednoho měsíce svůj názor. To prostě nejde. Říkám, že nová centrála je neřiditelná a že se to ukáže,“ rýpl si do nově vzniklé centrály. On sám se domnívá, že ÚOOZ někomu vadil jako celek. Okolnosti reorganizace tak dodnes vnímá jako nestandardní a nesmyslné. V současné době se celou záležitostí zabývá mimo jiné také vyšetřovací komise poslanců. 
 
V rozhovoru se také zmínil o ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, s nímž bývá spojován. „Kdykoliv jsem se setkal s panem Babišem, bylo to pracovně a byl u toho vždycky můj nadřízený pan Laube. Takže nikdy to nebylo tak, že bych já byl s panem Babišem někde o samotě. Když jsem skončil u policie, měl jsem nabídky, ale ze soukromého sektoru. Já si vždycky myslel, že nikdy od policie neodejdu, že u ní umřu. Jediná nabídka, která přišla od státu, byla z celní správy – ne od pana Babiše či nějakého jiného politika, ale od generálního ředitele celníků. Zvažoval jsem to, ale chtěl jsem zůstat ve službách státu,“ řekl.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…