Nesmysly z Konírny. Ve sněmovně se opět chystá velký útok na kouření

03.10.2016 18:47

Ve středu 5. října v devět hodin v budově Poslanecké sněmovny, v místnosti č. 48 zvané „Konírna“, na Malostranském náměstí pokračuje nekonečný, nudný seriál s názvem Protikuřácký zákon.

Nesmysly z Konírny. Ve sněmovně se opět chystá velký útok na kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Členové zdravotního výboru Poslanecké sněmovny budou opět jednat o vládním návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, jinak zkráceně řečeno o nejtvrdším protikuřáckém zákonu v Evropě. Zpravodajem je opět ústecký sociální demokrat MUDr. Jaroslav Krákora a zákon znovu odůvodní zástupce ministerstva zdravotnictví. Jde o úplně stejný zákon až na pár schválených pozměňovacích návrhů, který byl před pár týdny sněmovnou odmítnut. Mezi schválenými pozměňovacími návrhy chybí ve staronové podobě zákona návrh poslance Marka Bendy na zřízení kuřáren bez obsluhy v nekuřáckých restauracích.

Nudný seriál proti cigaretám

Nudný seriál z Konírny má dopředu daný děj. Zdravotní výbor bez problémů doporučí sněmovně protikuřácký zákon přijmout, tam opět jednoduše projde převahou koaličních hlasů ponaučených poslanců. A nikdo si ani nevšimne, že o stejné věci budou hlasovat po pár týdnech jinak. Prostě změnili názor a zachovají rozhádanou vládní koalici.

Na světě bude zbytečný protikuřácký zákon, přitom ten, který platí dnes, je i v porovnání s jinými státy v Evropě dostačující. My ale pak budeme mít nejpřísnější protikuřáckou legislativu v Evropě, která neuznává kompromisy ani práva druhé strany. Přínos bude nulový. Nic se nestane a ani tento absolutní zákaz stejně jako jiné podobné zákazy u nás i ve světě k ničemu dobrému nepovedou.

Kam vedou absolutní a nekompromisní zákazy

Odpudivé obrázky na krabičkách cigaret jsou už dnes ukrývané v kovových pouzdrech anebo si kuřáci začínají ve velkém opatřovat na cigarety tabatěrky. Třetina naší populace prostě kouří a kouřit nepřestane, jen si najde jiné možnosti, kde si dopřeje u kávy či piva cigaretu. A tabákový průmysl zůstane také nedotčen. Pokles spotřeby tabáku je ve světě, a to navzdory dalším klamavým prohlášením našich aktivistických protikuřáckých politiků, i po tak velké protikuřácké kampani minimální, v řádu jednotek procent ročně. Velké tabákové firmy jsou zatím v klidu. Nic se nemění. Navíc už mají dnes připraveny pro horší časy náhradní tabákové výrobní programy.

Nedávné často oslavované zákazy hazardu v hernách vedly jen k přemístění hráčů k počítačům nebo ke kvízomatům. Hraje se stejně, anebo dokonce podle některých informací více, jen zisky putují za naše hranice a města a obce si začínají stěžovat, že jim peníze z hazardu chybějí, a neumějí je nijak nahradit. Nikoho nepřekvapí ani případ z Polska, kde chtějí zakázat bez výjimky potraty. Počet potratů v Polsku se ale nezmenší, jen je přestanou dělat polští lékaři a českým gynekologům práce přibude. Právě v sousedním Česku hledají polské ženy při současném mírnějším zákonu zakazujícím potraty již dnes pomoc, absolutní zákaz ta čísla několikanásobně ještě navýší.

Po přijmutí absolutního zákazu cigaret zkrachuje jako ve Skotsku 20 procent hospod

S českým absolutním protikuřáckým zákazem to bude úplně stejné. Kouřit se nepřestane, kuřáci si jen najdou možnosti, jak podléhat dál své nezdravé závislosti. Jasné přesvědčovací aktivistické kličky, které nejčastěji přebírá náměstkyně ministra zdravotnictví, sociální demokratka Lenka Teska Arnoštová, že absolutní zákaz hospody a restaurace neohrozí, naopak že zákazníků budou mít více, zcela vyvracejí zkušenosti ze zahraničí, například Skotska. Zde totiž více než tisíc hospod po pěti letech od úplného vyhlášení zákazu kouření zkrachovalo. Zákaz kouření v restauracích a hlavně v hospodách tak zafungoval přesně, jak to předpokládají mnozí čeští restauratéři. Skotští milovníci pěnivého moku prostě na pivo bez cigarety přestali chodit. Skotským pivařům zmizela bez náhrady čtvrtina hospod. Vědí to zastánci likvidační podoby českého zákona?

Naprosto jisté ale je, že čím více bude zákon likvidační a bude se klonit jen k jedné straně, tím více bude obcházen. A že Češi jsou v této disciplíně velmi vynalézaví a schopní, o tom snad nikdo nepochybuje.

Protikuřácké zákony se nedodržují po celé Evropě

Snaží se ale i v cizině. Obvyklým ústupkem vůči kuřákům je, že si smějí zapálit na terasách, zahrádkách a podobně. Například v Londýně je ale většina zahrádek zastřešena proti dešti a restauratéři se snaží uchránit své hosty – kuřáky i dalšími zábranami proti chladu a větru. Ve Španělsku to mají díky přívětivému počasí jednodušší. Na četných venkovních zahrádkách se kouří všude, a to i tam, kde nejsou popelníky. O „nepořádek“ se většinou zvláště ve městech blízko moře, jako například v Barceloně či Valencii, postará vítr. V Barceloně ale vymysleli ještě jiný fígl. Když se některým restauratérům nedostávalo místa na chodníku, zrušili vchodové dveře, respektive je posunuli na novou zeď. Lokál zmenšili ve prospěch „falešných teras“, které jsou často obezděné i zastřešené, kdyby zrovna foukalo či lilo.

U nás se „informovaní“ čeští politici zasekli na vyhrazených kuřárnách, které jsou po celé Evropě úplně normální a běžnou součástí nekuřáckých restaurací. Některé jiné absurdní návrhy, jako třeba zákaz kouření v zoologických zahradách, aby zvířata mohla dýchat čistý vzduch, jsou bez uzardění schvalovány. I takový absurdní je a ještě pár měsíců zřejmě bude český protikuřácký zákon. Co také jiného čekat od prapodivných nápadů a myšlenek, které vznikají v Konírně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…