Nesnáší Člověka v tísni? Hollan rozvedl kauzu Maláčová. Co se má změnit? Nové informace

24.01.2020 19:41

„Ministryně Maláčová je asociální osoba, která chce dupat po těch, kteří jsou na tom nejhůře,“ uvedl v rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským v DVTV aktivista, někdejší brněnský radní za hnutí Žít Brno, ředitel Asociace nestátních organizací Matěj Hollan. Narážel tak na svůj facebookový příspěvek, v němž popisoval své rozhovory s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), které označil za „nejhorší setkání v životě“. Maláčová je dle něj horší než její předchůdce za vlády Petra Nečase Jaromír Drábek. Kritiku aktivista namířil v návaznosti na novelu zákona, která má zpřísnit pravidla pro uchazeče o zaměstnání, upravit dávky na bydlení, pěstounské příspěvky a životní minimum. K vyplácení sociálních dávek bude nutné, aby děti dodržovaly povinnou školní docházku a lidé aby si vlastní péčí zvětšovali příjem.

Nesnáší Člověka v tísni? Hollan rozvedl kauzu Maláčová. Co se má změnit? Nové informace
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí
Rozhovor navázal na Hollanův facebookový status s názvem „Nejhorší setkání v životě“, ve kterém někdejší brněnský radní popisoval své zážitky ze setkání s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). S tou se Matěj Hollan sešel vloni na jaře a řešil s ní protidrogové programy a politiku sociálního bydlení. Hollan od ní prý nečekal, že by se chystala sahat do dávek na bydlení, které pomáhají sociálně ohroženým spoluobčanům.

Dozvěděl se, že zákon o sociálním bydlení prostě nevznikne, protože si to nepřeje premiér Andrej Babiš (ANO). „Jen přes moji mrtvolu,“ měl k tomuto zákonu říci Babiš. Ale pokud to tak je, Hollan podle svých vlastních slov neviděl důvod, proč by se mělo zasahovat do dávek na bydlení a hrozit lidem, že o ně přijdou, když nepošlou děti do školy.

Ve svém vyjádření se Hollan rovněž zastal i asi nejznámější české neziskové organizace – Člověk v tísni. A popisoval nápady ministryně, které označil za „šílené“.

Moderátor Martin Veselovský Hollana konfrontoval, zdali je u něho běžné, že vynáší na veřejnost informace z rozhovorů mezi čtyřma očima. Ten to odmítl. Vše prý zveřejnil po dlouhé rozvaze ve chvíli, kdy, podle něj, selhaly „pokusy sociálního sektoru“ vysvětlit resortu Maláčové, že připravovaná reforma dávek na bydlení je podle něj „katastrofická a strašným způsobem dopadne na desítky nebo stovky tisíc občanů“.

Veselovský na to Hollanovi vpálil, že „sáhl k nátlakovému postupu“, neboť celou dobu věděl, že se něco takového událo, nešel s tím ven a vše vypálil, až když zákon nevypadal tak, jak si představoval. „Já jsem z toho rozhovoru byl naprosto opařený, jak jsem na Facebooku popisoval… Chtěl jsem svým příspěvkem upozornit, co všechno je v tom zákoně špatně, že ten zákon je opravdu hrozný. Jak jsem tam psal na konci v tom úvodním příspěvku, myslím si, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je daleko asociálnější, než byl ministr Drábek, na kterého celý sociálně-zdravotní sektor vzpomíná s velkou hrůzou doteď,“ vyřkl.

Na to se moderátor opět aktivisty dotázal, zdali je to nátlak, kterým chce, aby Maláčová změnila svůj názor. „Ministryně Maláčová je asociální osoba, která chce dupat po těch, kteří jsou na tom nejhůře, a celý ten návrh toho zákona to potvrzuje,“ pravil Hollan, s tím, že chce zprávu o Maláčové nadále šířit.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje v novele, kterou Hollan kritizuje, od července zpřísnit pravidla pro uchazeče o zaměstnání, spolu s úpravou dávek na bydlení, pěstounských příspěvků a životního minima.

Pokud by uchazeči o zaměstnání opakovaně nespolupracovali s úřadem práce a nehledali si místo, mohli by přijít o dávky na devět měsíců místo nynějších šesti měsíců. Úředníci by také mohli nemocné nezaměstnané poslat na kontrolní vyšetření a kontrolovat by měli i případnou práci načerno. Při hledání uplatnění by se pak měli víc zaměřit na znevýhodněné. Pro ně by mohla vzniknout nová dotovaná místa.

Cílem novely je podle autorů zefektivnit fungování pracovních úřadů a dostat do práce znevýhodněné uchazeče a dlouhodobě nezaměstnané.

Podle ministerstva se lidé často nechávají na úřadu práce zapsat ne kvůli hledání zaměstnání, ale kvůli získání zdravotního pojištění. Pokud pak nezaměstnaní nespolupracují a o místa nestojí, úředníci je mohou z evidence vyřadit. „Nejedná se o ojedinělé případy,“ uvedlo ministerstvo.

Vyškrtnutí přijdou o dávky v hmotné nouzi a sami si budou muset platit zdravotní pojištění. U méně závažných neplnění povinností podporu od státu ztratí na tři měsíce, u závažnějších na půl roku. Nově by to mělo být na devět měsíců. Případy by měli úředníci posuzovat individuálně, ministerstvo jim k tomu chce dát návod. Podle odhadů by úspora činila nejvýš sto milionů korun.

Dle Hollana je v zákoně špatně „strašně moc věcí“. Jmenoval zastropování dávek na bydlení v různých lokalitách či například sankci za neplnění školní docházky. Podle něj to povede k vytvoření „nové generace bezdomovců“.

Hollan upozornil, že zde chybí zákon o sociálním bydlení a krize s bydlením se stále prohlubuje. To, že je k vyplácení sociálních dávek je nutné, aby děti dodržovaly povinnou školní docházku a aby si lidé vlastní péčí zvětšovali příjem, to označil Hollan za „represivní“.

„Mnoho lidí, tak jak je dneska nastavená legislativa, tak není možné se legální prací vysekat z dluhů, protože exekutor vám zabaví takřka všechno a neuživíte z toho rodinu, tak mnoho lidí, kteří klidně i svou vinou a alkoholismem, závislostí na tvrdých drogách, závislostí na hazardu, se dostali do velkých dluhů, tak dnes nemůžou legálně pracovat, aby se z toho dostali,“ tvrdí Hollan. Zákon dle něj nelze opravit a je třeba jej stáhnout.

Připomínky k novele bylo možné podat do 22. ledna. I někteří jiní experti na sociální problematiku už dřív chystané změny kritizovali. Podle nich prodloužení doby bez dávek situaci lidí v nouzi nezlepší, naopak jim může hrozit ztráta bydlení a mohou upadnout do větších dluhů.

Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. Podle úřadu práce dosahovala v listopadu 2,6 procenta. V evidenci bylo 197.289 uchazečů o zaměstnání – a nabízeno bylo 338.670 volných pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…