Nespojujte se s Babišem, umažete se od něj. Jiří Pehe posílá varování všem demokratům

26.05.2017 11:10

Politolog Jiří Pehe vyslal varování všem demokratickým stranám. Nespojujte se s Babišem, volá politolog. Babiš nemá rád demokracii. A navíc, když se s ním demokratičtí politici spojí, prý „se od něj umažou“. Pokud demokratické strany Peheho poslechnou, po volbách se možná zrodí velmi pestrá koalice proti Babišovi a možná i koalice proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Nespojujte se s Babišem, umažete se od něj. Jiří Pehe posílá varování všem demokratům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

První místopředseda hnutí Starostové a nezávislí se nedávno v Interview ČT24 vyhýbal odpovědi na otázku, zda by Starostové po volbách uzavřeli koalici s Babišovým hnutím ANO. Nakonec konstatoval, že s Babišem by do koalice nešel, ale s hnutím ANO bez Babiše už tak razantní nebyl. Pehe k tomu v komentáři pro server novinky.cz poznamenává, že je to velmi akademická úvaha, protože hnutí ANO bez Andreje Babiše není ničím. Bez Babiše se rozpadne.

Celý komentář naleznete ZDE.

Všechny demokratické strany navíc politolog varuje, že se od Babiše umažou, pokud s ním přece jen vstoupí do koalice. Umažou se jednak kvůli skandálům, které jsou teď spojeny s Babišem, ať už jde dluhopisovou kauzou, nebo o podezření, že média, která si před pár lety koupil, používal v boji proti politické konkurenci. Nahrávky Andreje Babiše a někdejšího novináře MF Dnes Marka Přibila navíc naznačují, že Babiš mohl mít přístup k živým policejním spisům, což je v rozporu se zákonem.

Babiš je pro standardní demokratické strany nebezpečný ještě z jednoho důvodu. Svou stranu prý v podstatě sám řídí, takže když ho něco napadne, takřka ihned to může vyhlásit za program strany, ať už je to cokoliv. Skutečně demokratické strany ale takhle nefungují. Když předsedu stran něco napadne, musí si svůj nápad nechat schválit spolustraníky, což zabere nějaký čas.

Nemluvě o tom, že spolustraníci mohou nápad předsedy smést ze stolu a nezbude z něj nic. Právě kvůli těmto demokratickým procesům budou tradiční strany vždy vypadat vedle Babiše zastarale a těžkopádně a on bude získávat body na úkor koaličních partnerů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek o tom prý vědí své.

„Je tudíž možné, že Babiš ve volbách uspěje, ale nebude mít s kým vládnout. Svým chováním se vyprofiloval nejen jako nesnesitelný partner, ale i jako člověk, kterému není blízká demokracie. Neměli bychom se divit, pokud po volbách bude vládnout pestrobarevná koalice stran, které bude spojovat především jejich obavy o českou demokracii. Tedy jakýsi vládní „anti-Babiš“ a možná i „anti-Zeman“, uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…