Nespokojení lidé chtějí méně stran a vládu pevné ruky, ukazuje průzkum

26.09.2013 14:31

Podle výzkumu agentury STEM výrazně roste počet lidí, kteří si přejí, aby v Poslanecké sněmovně zasedlo co nejméně stran. Těch, kteří jich naopak chtějí mít ve srovnání s posledním volebním období víc, je jen 17 procent.

Nespokojení lidé chtějí méně stran a vládu pevné ruky, ukazuje průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je hotovo. Sněmovna rozpuštěna

Nejvíce lidí (42 procent) si přeje, aby ve sněmovně bylo stejně stran, tedy pět až šest. O pouhé procento méně dotázaných však chce, aby jich bylo rozhodně méně. Zbývajících 17 procent si přeje, aby sněmovních stran bylo rozhodně více než doposud.

Více stran si přejí pravicoví voliči

Co nejméně stran chtějí zejména příznivci KSČM, zatímco opačný názor nejvýrazněji převládá u voličů ODS, TOP 09 a SPOZ. Zároveň však mezi sympatizanty TOP 09 silně přibývá těch, kteří chtějí rozhodně menší počet parlamentních stran, což nejspíš souvisí se snahami TOP 09 ovládnout prostor na „pravici“.

Nízký počet stran si často přejí ti, kteří nejsou spokojeni s vývojem naší společnosti a kteří upřednostňují vládu pevné ruky. „Celkově lze tedy říci, že volání po co nejmenším počtu stran ve sněmovně je spojeno s negativním postojem ke směřování naší společnosti a s jistým sklonem k přijetí autoritativního modelu vládnutí,“ píše se v agenturní zprávě.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…