Nespoléhám se na liberálního voliče s permanentkou do divadla v kapse, udeřil v ČT Foldyna

23.08.2019 20:44

Do pořadu Interview ČT24 dnes dorazil poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna a vyjadřoval se k proběhlému předsednictvu ČSSD, na kterém se mimo jiné řešila i otázka setrvání sociální demokracie ve vládě. Foldyna řekl, že by se především měla zlepšit v očích voličů práce ministrů z ČSSD. Vyjádřil se i k situaci ohledně výměny na postu ministra kultury. S prezidentem by prý měli více jednat a méně „válčit“. Socialisté by se také dle Foldyny do příštích voleb neměli spoléhat na „liberálního voliče s permanentkou do divadla v kapse“, nýbrž na „lidi práce“.

Nespoléhám se na liberálního voliče s permanentkou do divadla v kapse, udeřil v ČT Foldyna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí
Úvodním tématem v Interview ČT24 byla situace po jednání předsednictva ČSSD, na němž vedení strany taktéž řešilo, zdali vůbec sociální demokraté ve vládě zůstanou. „To nebyli přeci poslanci sociální demokracie, kteří chtěli odejít z vlády,“ prohlásil Foldyna k hlasování s tím, že před hlasováním se odehrály jisté události, které k němu vedly. Sociální demokraté ve vládě zůstávají, rozdíl měl být pouze v počtu 4 hlasů. Nespokojených je tak nyní, jak Foldyna poznamenal, více nežli kdy jindy.

Práce ministrů za ČSSD by se dle Foldyny měla zlepšit. Foldyna míní, že je „někde problém“, jelikož jsou sociální demokraté dle něj součástí úspěšné vlády jakožto celku, avšak průzkumy jim přikládají nelichotivé volební preference blížící se k osmi či až pěti procentům.

Dle Foldyny volič sociální demokracie zřejmě nepochopil a neocenil dění spojené s výměnou na postu ministra kultury. Foldyna se ke kauze už nechtěl příliš vracet, řekl však, že měli celou věc předjednat s prezidentem Milošem Zemanem. „To není figura, se kterou musíme válčit,“ poukázal dále Foldyna, s prezidentem by prý měli jednat, jelikož „on v tom svou úlohu hraje“.

Prezident je dle Foldyny bývalý úspěšný premiér a tak svou roli nevidí jako „kladeče věnců“ a „jde mu o to, aby resorty fungovaly“.

„Kdybychom byli tak úspěšní, tak nemáme v evropských volbách tři procenta a dnes prognózy pět až osm,“ zopakoval Foldyna, tentokrát s poukazem na jednání, kolik dostane z rozpočtu resort ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Dávky by se prý neměly zvedat plošně, nýbrž například důchodcům na bydlení či matkám, které to potřebují. Mělo by se prý vyhodnocovat, kam dávky jdou, problém plošného přerozdělování je prý dost viditelný například v severních Čechách.

Dle Foldyny se v okolí Ministerstva práce a sociálních věcí „hemží“ někteří „kluci a holky“, kteří jsou neomarxisté. Foldyna se prý nespoléhá na „liberálního voliče s permanentkou do divadla v kapse“, nýbrž na „lidi práce“.

Regionální organizace mají obavy nad volebními výsledky ČSSD. Předseda Jan Hamáček prý dělá, co může, avšak jednotlivá regionální uskupení se příliš politicky neshodují. Poslanec Petr Dolínek by prý například těžko uspěl v ústeckém regionu, kdežto Foldyna by prý měl problém se svojí rétorikou v Praze.

Foldyna se označil za „konzervativního starého sociálního demokrata“. Kritizoval i logo strany. Z toho prý bylo dříve jasné, že strana zastupuje pracující lid, nynější růže prý vypadá, jako by sociální demokraté byli „zahradníci Evropy“. Sociální demokracie by dle Foldyny měla mít „vlastní názor“.

A na závěr, na dotaz moderátora Daniela Takáče, kdy může být další vládní krize, Foldyna pobaveně odpovídá, že to klidně může být „každou chvíli“.

Záznam celého pořadu můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…