Nesrovnávejte dnešní komunisty s těmi z února 1948, žádá Jiří Dolejš. Babiš opravdu není nástupce Gottwalda

25.02.2018 18:24

Dne 27. února 1948 o půl jedenácté složila slib do rukou prezidenta Beneše nová, obměněná vláda Klementa Gottwalda, vzpomíná poslanec Jiří Dolejš, podle kterého tak byla tehdy završena změna, jež na dlouho předurčila dějiny naší země. „I po 70. letech toto téma slouží k šíření psychologie strachu, že tu snad jsou síly, které usilují o návrat do té doby. Jako by oligarcha Babiš byl novým Gottwaldem,“ diví se Dolejš na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Nesrovnávejte dnešní komunisty s těmi z února 1948, žádá Jiří Dolejš. Babiš opravdu není nástupce Gottwalda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Tomu, že se někteří obávají, že zde jsou stále síly usilující o návrat doby, kdy se komunisté dostali k moci, se Dolejš diví o to víc, když tu podle něj nyní není společenská atmosféra, kdy po válce vzrostla prestiž tehdejšího SSSR a kdy Postupimské dohody vytvářely rámec pro geopolitické rozdělení Evropy. Upozornil také na podstatnou a rozporuplnou zkušenost s minulým režimem, kdy i pro KSČM platí, že kritické myšlení předpokládá demýtizovat tehdejší časy. „Je fakt, že na rozdíl od roku 1946 v loňských volbách drtivě vyhrála politická pravice. A přece si někdo nemyslí, že Andrej Babiš chce znárodnit své miliardy,“ dodal Dolejš.

Dále tak zdůraznil, že KSČM rozhodně neupadá při slovním spojení „Vítězný únor“ do rituálního uctívání minulých časů. Za velmi důležité považuje i tři věci. „Zaprvé, po válce si naděje na lepší život většina populace nejen v Československu spojovala se socializací poměrů. Zadruhé přes ústavní převzetí vládní moci bohužel přišlo s novým režimem zneužívání moci,“ řekl Dolejš a zatřetí dodal, že kromě nesporné sociální emancipace a jistého budovatelského elánu poškodila represe použitá k udržení dobytých pozic samotný ideál socialismu a vedla nakonec k prohře režimu v roce 1989.

Podle Dolejše je snad pozorovatelné, že KSČM od svého vzniku v roce 1990 neprosazuje žádné nedemokratické principy a její program je naprosto v souladu s ústavním pořádkem a lidskými právy. „Neútočí na žádnou kategorii občanů jako extremistická pravice a občanské svobody chce spíš rozšiřovat, v žádném případě omezovat. Obavy ve společnosti z minulosti mají dnes spíše psychologicky symbolické příčiny,“ míní Dolejš, který je přesvědčen o tom, že odpovědí na tyto obavy je, že radikální pokrokářství dnešních komunistů má v základech důsledně demokratický charakter spojený s trvalou distancí od zneužívání moci.

„Je na historicích, aby se co nejobjektivněji věnovali některým aspektům tehdejší změny režimu,“ dodal a zmínil, že zaměřit by se mohli například na pozadí rozhodování ministrů za sociální demokracii, které bylo podmínkou pro ústavnost výměny Gottwaldovy vlády. Poslanec také trvá na tom, že se sice komunisté stále hlásí k socialistické myšlence, ale kriticky a nečernobíle poučeni z vlastní minulosti. „Bylo by zaslepeností nevidět, že autentická moc lidových mas byla nakonec nahrazena represivním nadvládím zmonopolizované státostrany,“ dodal s tím, že cíl sociálně spravedlivé společnosti zvedají jako potřebný, protože jsme oné sociální spravedlnosti i dnes mnohé dlužni.

Původní text ZDE.

Na závěr podotkl, že legitimita transformované KSČM je dnes navíc dána nejen řádnou registrací strany po roce 1989, ale opakovaně stvrzovaná volbami posledních 29 let. Vliv KSČM je dnes podle Dolejšových slov dán spíše schizmatem na pravici, kdy se kmotři s oligarchou do té míry drží navzájem pod krkem, že zablokovali uplatnění jasné pravicové většiny.

„Krajností se může někomu jevit spíše SPD, která kritizuje svobodu pohybu a právo víry odlišných, často se vymezuje negativně na kulturně-etnickém principu,“ řekl Jiří Dolejš a doplnil, že v povolebním jednání se dnes KSČM netlačí do vedení ministerstev. „Požaduje jen větší vstřícnost pro zájmy svých voličů v programovém prohlášení vlády. V tomto kontextu jsou paralely dneška s Únorem 1948 vskutku absurdní,“ uzavřel.

 

 

 

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …