Nesrozumitelný, nepochopil, Dukovi se udělalo špatně... Železný v debatě ČT předhodil politikům kardinálův výrok

29.09.2017 22:56

Česká televize přinesla další debatu s deseti lídry politických stran. Tentokrát zástupci ucházející se o křesla v Poslanecké sněmovně diskutovali o kultuře. Moderátorem debaty byl Jakub Železný.

Nesrozumitelný, nepochopil, Dukovi se udělalo špatně... Železný v debatě ČT předhodil politikům kardinálův výrok
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Úvodem se všichni kandidáti vyjádřili ke včerejšímu státnímu svátku k uctění památky svatého Václava. Moderátor Jakub Železný také všechny vyzval k tomu, aby se vyjádřili k výroku kardinála Dominika Duky, jenž včera pronesl: „Nadcházející volby pomohou prosadit umlčovanou většinu.“

„Strana zelených si připomněla ten den tím, že se přihlásila k evropským hodnotám. Zúčastnili jsme se demonstrace na podporu Evropské unie. Co se týče citátu pana kardinála, tak si myslím, že se mu neudělalo dobře. Je to nesrozumitelné,“ uvedla Milena Bartlová (Strana zelených).

„Nejsem si úplně jistá tím, co tím chtěl pan kardinál říct,“ poznamenala pak k citátu také Markéta Wernerová (ČSSD). Strana podle ní byla rovněž včera v ulicích. Lídr zlínské kandidátky Stanislav Blaha (ODS) svátek trávil s rodinou. „Vize pana kardinála v jeho výroku nemusí být naplněna. Volby ještě nejsou rozhodnuty,“ zmínil.

„Ctíme historii a myslíme si, že to má svůj význam. Já jsem si osobně svatého Václava připomněla na svatováclavské pouti,“ řekla kandidátka KSČM Eva Valjentová. Výrok kardinála považuje rovněž za nesrozumitelný. 

Lídryně moravskoslezské kandidátky KDU-ČSL Pavla Golasowská strávila státní svátek s rodinou. „Výrok pana kardinála je pro mě vytržený z kontextu,“ poznamenala bez bližšího vysvětlení. Lídr jihočeské kandidátky SPD Miloslav Rozner pak sdělil, že včerejší den strávil jako téměř každý jiný, v kampani. Výrok arcibiskupa Duky komentovat nechtěl. 

Lídr olomoucké kandidátky TOP 09 Aleš Jakubec vyrazil na cyklovýlet společně se svými spolustraníky. Mimo jiné se pochlubil tím, že si dal v Lošticích tvarůžkovou zmrzlinu. A co výrok kardinála Duky? „Většina se umlčuje sama. Je tu obrovský nezájem. Padesát procent voličů dodnes není rozhodnuto, koho bude volit,“ sdělil kriticky.

Kandidát ANO Roman Procházka považuje svátek svatého Václava za důležitý. „Co se týká citátu, přiznám se, že bych ho nechtěl komentovat, protože jsem ho nepochopil. Volby rozhodnou voliči a to bude ta většina, která nebude umlčena,“ dodal.

Pražský kandidát STAN Jan Lacina poznamenal, že jemu při výletu do Prahy přišlo, že žádný státní svátek ani není. K výroku arcibiskupa Duky pak uvedl: „Mám rád metafory. Myslím, že jsem mu porozuměl, ale jestli jsem mu porozuměl správně, tak mě zamrazilo.“

Giuseppe Maiello, kandidát Pirátů, si vzpomněl na svou vědeckou práci, kterou v minulosti mimo jiné věnoval státnímu svátku. „A výrok kardinála Duky vnímám jako změnu,“ řekl lámanou češtinou. 

Priority? Především financování

Když pak přišla řeč na priority, téměř všichni kandidáti hovořili mimo jiné o financování kultury či o jejím dalším rozvoji. Někteří přítomní si posteskli nad tím, že v debatě není přítomen kandidát KDU-ČSL, ministr kultury Daniel Herman.

Wernerová mimo jiné poukázala na nutnost zachování veřejnoprávních médií a lepší dostupnost kultury. Pro KSČM je dle Valjentové důležitá lepší dostupnost kultury pro širší veřejnost.

„Kultura velice upadá,“ míní Rozner z SPD, jenž se podle svých slov v kultuře pohybuje dvacet let. Viditelně nervózní lídr jihočeské kandidátky četl své poznámky z papíru, což moderátora zarazilo. Zároveň však uvedl, že zakázáno to určitě není. „V devadesátých letech toho bylo poměrně víc,“ sdělil. „Naopak si myslím, že kultura neupadá. Spíš nabývá na síle, některý průmysl dokonce předstihuje,“ oponoval Procházka z ANO. Jakubec z TOP 09 mimo jiné vyjádřil obavu o svobodu slova a zdůraznil to, že by rád přivedl ke kultuře mladé. „Zelená“ Bartlová kladla důraz na digitalizaci nejrůznějších obsahů. 

Otázka církevních restitucí

Řeč pak přišla také na církevní restituce, kdy Valjentová hovořila o jejich zdanění. „Dnes už je to tak rozjeté, že úplně zvrátit se to nedá. Spousta věcí se však jistě dá řešit,“ řekla Valjentová. „Musíme si uvědomit, že tento majetek byl církvi ukraden, takže nějaké zdanění není na pořadu dne,“ zareagoval Jakubec (TOP 09). 

Wernerová pak k této otázce uvedla, že ČSSD bojovala za revizi církevních restitucí, hodila však vinu na hnutí ANO. „Bohužel se to nepodařilo,“ zareagoval Procházka a poukázal na dalšího vládního partnera. Na církevní restituce pak chtěl zareagovat ještě Rozner. „Nevadí nám, že se vrátily církevní restituce, ale vadí nám výše náhrady,“ sdělil jasně Rozner.

Menšinová politika. Další téma, které politici okrajově otevřeli. Bartlová v této souvislosti hovořila o kulturní integraci, například Vietnamců a Ukrajinců. „Je třeba velmi zásadním způsobem přeorientovat tu aktivitu a politiku v této oblasti,“ sdělila Bartlová. „Jsme jednoznačně proti migrantům,“ řekl nepozorný Rozner, jenž přiznal, že neposlouchal předřečnici. „Koncept multi-kulti je poněkud mrtvý," domnívá se Lacina ze STANu. Řeč pak přišla i na památkový zákon, závěrem se všichni rovněž vyjádřili ke svobodě slova a k médiím.

Zaznělo i jméno serveru ParlamentníListy.cz

Samozřejmě přišlo na přetřes téma vlastnění médií, například Andrejem Babišem. Zmiňován však byl i senátor Ivo Valenta a jeho ParlamentníListy.cz.

V této souvislosti začal jako první hovořit Maiello, jenž vzpomněl na vládu italského premiéra Silvia Berlusconiho. „Česká společnost by se mohla rovněž zberlusconizovat,“ varoval Maiello, jenž šéfa hnutí ANO Andreje Babiše přirovnal k Berlusconimu. 

„Média jsou podnikání jako každé jiné. To soukromé podnikání v médiích je běžné,“ hájil Procházka svého stranického šéfa. Navíc zdůraznil, že média nejsou již ve vlastnictví Babiše, ale jsou ve svěřenském fondu. 

Obecně jako špatně vnímá vlastnictví médií politiky Blaha. A to přesto, že ODS spolupracuje se Soukromníky, k nimž právě patří Valenta. ParlamentníListy.cz však Blaha vnímá spíše jako politický Facebook. „Sám sobě kmotrem," řekl pak jasně k Babišovi Jakubec z topky. „Andrej Babiš rozvrátil českou mediální scénu,“ poznamenal následně velmi kriticky Jan Lacina ze STANu. 

Golasowská se vyjádřila k veřejnoprávním médiím, která vnímá jako velmi důležitá. „Myslím si, že Česká televize a Český rozhlas jsou jedny z nejvýznamnějších kulturních institucí, které tu máme,“ podotkl Lacina ze STANu. Wernerová pohovořila o nutnosti zachování koncesionářských poplatků. SPD podle Roznera navrhuje přímou volbu ředitele České televize občany. 

„Nechtěli bychom, aby Česká televize konkurovala komerčním televizím,“ řekl Blaha závěrem a poukázal také na nutnost otázky ohledně nezávislosti televize. „Po přímé volbě prezidenta riskovat ještě toto, tedy, pane kolego, pánbůh s námi,“ zareagoval ještě Blaha na Roznera. 

*  *  *

Příští debata se uskuteční v pondělí, kdy se jí zúčastní například Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (TOP 09) či Zbyněk Stanjura (ODS). Tématem budou státní finance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…