Nestačí jim, co vytunelovali. Grázlové! nadává hornický odborář na Bakalu a další majitele OKD

31.10.2013 14:29

Grázlové si chtějí jen namastit kapsy na úkor zaměstnanců. To, co vytunelovali, jim nestačí. K situaci v těžební společnosti OKD to řekl předseda hornických odborů Jan Sábel. Vedení firmy dnes odmítlo návrh kolektivní smlouvy, který podal zprostředkovatel. Místo něj management předložil vlastní znění smlouvy. O tom, zda horníci návrh zaměstnavatele přijmou, nebo půjdou do stávky, se rozhodne zřejmě příští týden.

Nestačí jim, co vytunelovali. Grázlové! nadává hornický odborář na Bakalu a další majitele OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Už více než rok se dohadují odboráři s vedením OKD o nové podobě kolektivní smlouvy, jejíž platnost by se měla prodloužit ze tří na pět let, tedy na roky 2014 až 2018.  Protože se stále nedohodli, vyjednávání převzal zprostředkovatel.

Neúspěšné jednání. Hrozí stávka?

Jak dnes řekl ČTK předseda odborářů OKD Jaroslav Pytlík, jednání bylo neúspěšné. Zaměstnanci se budou podle něj od pondělí 4. listopadu vyjadřovat k referendu k novému návrhu managementu. „Pokud s tím nebudou souhlasit, podepíšou v souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání souhlas se stávkou ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy," řekl odborový předák s tím, že pokud by se horníci v referendu vyjádřili pro stávku, ještě by to prý automaticky nemuselo nutně znamenat, že se bude stávkovat, ale že zaměstnanci nejsou s podmínkami spokojeni a jsou ochotni do stávky jít.

Ve stávkové pohotovosti jsou navíc už od 15. října. Mluvčí OKD Marek Síbrt k tomu pro ČTK uvedl, že návrh zaměstnavatele počítá se zachováním výše tarifní složky mzdy a zároveň zaměstnancům nabízí až čtyři procenta navíc za plnění plánu v oblasti objemu těžby a bezpečnosti práce. „Třináctý a čtrnáctý plat (přídavek na dovolenou a Vánoce) bude nahrazen podílem zaměstnanců na hospodářském výsledku společnosti," upřesnil Síbrt.

Chtějí zrušit třinácté a čtrnácté platy

Právě zrušení třináctých a čtrnáctých platů odborářům vadilo nejvíce. Vedlo by to podle nich k výraznému snížení příjmů zaměstnanců. Byl to také jeden z hlavních důvodů, kvůli nimž horníci v září demonstrovali v Ostravě. Tato demonstrace nezabránila ani oznámení o uzavření dolu Paskov, kde pracuje asi 2 500 lidí. Situaci poté řešila vláda a prezident. Ten při své návštěvě v Moravskoslezském kraji naznačil, že by stát mohl zamezit uzavření dolu na konci roku 2014, jak společnost plánuje. Prezident tehdy uvedl, že pokud ministerstvo průmyslu a obchodu nevydá souhlas, nesmí být těžba ukončena.

Spoluvlastníkem OKD je kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala. Ten je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl. V posledních letech se NWR potýká s poklesem cen černého uhlí na trhu. Loni firma vykázala čistou ztrátu milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395, 7 milionu eur, do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.

Grázlové! Nestačí jim, co vytunelovali

Podle šéfa hornických odborů Jana Sábela však šlo dnešní situaci předejít, majitelům jde ale podle jeho slov výhradně o zisk. „Jestliže vlastník si vytuneluje firmu a chce to hodit na zaměstnance, kteří by se měli nějakým způsobem uskromňovat a zaplatit mu vinohrady někde v Jižní Africe, tak je to velký průser," narážel na skutečnost, kdy si Zdeněk Bakala před lety koupil v Jihoafrické republice vinařství za téměř půl miliardy korun. „Chtějí si jen namastit kapsy. To, co vytunelovali, jim nestačí a ještě mají málo, tak chtějí získat peníze od zaměstnanců a snížit jejich životní úroveň. Jsou to grázlové," řekl k situaci v OKD také ParlamentnímListům.cz Sábel.

Podle něj bude o situaci v OKD zřejmě příští týden jednat s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…