Nešťastné dědictví a zkažené dětství. Malý chlapec skončil v exekuci

27.08.2012 6:58

Devítiletého chlapce straší jeho otec, ačkoliv je již téměř dva roky po smrti. Z dědictví, které po něm získal, se totiž vyklubala noční můra. Školák nejspíš skončí v exekuci, protože dva družstevní byty, které zdědil, nelze prodat a jeho matka- samoživitelka na mateřské není schopna družstvům pravidelně platit.

Nešťastné dědictví a zkažené dětství. Malý chlapec skončil v exekuci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moc toho není, ale aspoň něco

„V říjnu 2010 zemřel synovi otec. V té době jsme spolu s ním už mnoho let nebyli. Loni v lednu se mi narodila dcera. S oběma dětmi jsem sama. Dědické řízení bylo uzavřeno v červenci 2012,“ popisuje serveru Novinky.cz matka nešťastného dědice.

V dědictví devítiletý chlapec získal dva byty v Teplicích v hodnotě necelých tři sta tisíc korun. Jenže kvůli nehrazení poplatků vznikl již během dědického řízení na jednom z bytů dluh a následně pohledávek začalo přibývat. „V součtu to znamená, že můj syn je povinen zaplatit pohledávky ve výši poloviny celé hodnoty dědictví a k tomu další náklady,“ vypočítává. K tomu je však nutné majetek proměnit na hotovost, což se nedaří. O byty není zájem a navíc na nich naskakují poplatky, které bytová družstva tvrdě vymáhají.

Navíc někdo, kdo měl přístup k majetku zemřelého otce, jeho značnou část ještě před dědickým řízením rozprodal.“ Třeba až rok od úmrtí jsem se v dědickém řízení dozvěděla, že otec mého syna měl nějaké auto. Je pryč,“ vykládá matka.

Zřeknout se problematického dědictví už také nelze- to je možné pouze do měsíce od začátku dědického řízení. „Právníci mi řekli, že tato situace je bezvýchodná,“ uzavírá matka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…