Nešťastník Petříček. Ministr, který bude jen do počtu, obává se komentátor

05.10.2018 8:45

Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov naznačil , co ještě čeká kandidáta na ČSSD ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček označil sociálního demokrata už dopředu za „nešťastníka".

Nešťastník Petříček. Ministr, který bude jen do počtu, obává se komentátor
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Tomáš Petříček se pravděpodobně stane ministrem zahraničí ve vládě Andreje Babiše (ANO). Jeho kabinet tak bude mít plnohodnotného ministra zahraničí po víc než sto dnech fungování vlády. Pokud tedy Petříček splní podmínku kladenou prezidentem. Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) musí podle prezidenta co nejrychleji zmizet z ministerstva.

„První fáze je, že zítra přijmu pana Petříčka na pohovor, který je obvyklý pro každého kandidáta na ministerskou funkci. Pokud tento pohovor dopadne dobře, tak možná budu Petříčka jmenovat ještě 9. října, než odcestuji do Tater,“ oznámil Zeman. 

„A poslední sdělení, které je vlastně nejdůležitější. Nechci, aby na místo pana Pocheho nastoupil klon pana Pocheho, když jsem ho odmítl jmenovat. Pan Poche si zatloukl poslední hřebík, když hlasoval proti Maďarsku v Evropském parlamentu. Čest sociální demokracie zachraňoval Jan Keller. Moje podmínka bude, když se stanete ministrem zahraničí, tak pan Poche odejde z Ministerstva zahraničí a nebude vám radit, protože bude v Bruselu, neboť je europoslancem,“ vzkázal už dopředu Petříčkovi Zeman.

Komentátor Petráček k tomu doplnil, že v některých zemích je ministr zahraničí opravdu důležitým politikem. Platívá to ve Spojených státech a platilo to i o Československu mezi lety 1918 až 1938. A pak jsou země, kde jsou ministři zahraničí absolutně nedůležití, v podstatě jen do počtu. A to je podle Petráčka případ Tomáše Petříčka.

„Pak jsou země, kde ministr zahraničí je de facto nešťastníkem. Takovou je Česko Tomáše Petříčka, respektive prezidenta Zemana a premiéra Babiše. Včera byl Petříček prezidentem posvěcen na příštího ministra, což se očekávalo. Horší je ale toto. Někteří jeho předchůdci cítili potřebu říci nahlas, že podle české ústavy zahraniční politiku určuje vláda. Petříček tu potřebu – přinejmenším veřejně – necítí," napsal komentátor.

Připadá mu smutné, že dosud neznáme názory ministra na směřování zahraniční politiky země. Víme prý v podstatě jen to, že Petříček bude loutkou v rukou prezidenta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…