Nešťastný Rathův žalobce: On teď uteče. Advokáti schválně natahovali jeho vazbu

12.11.2013 8:43

Žalobce Petr Jirát není spokojen s rozhodnutím Vrchního soudu v Praze o zrušení vazby Davida Ratha, který je obžalován v rozsáhlé korupční kauze. Je přesvědčen, že uteče. Řekl to v rozhovoru pro Mf Dnes. David Rath podle něj nyní bude více vystupovat v médiích a zatím bude chodit k soudu. Útěk vidí jako reálný, pokud by v případě odsouzení měl nastoupit trest.

Nešťastný Rathův žalobce: On teď uteče. Advokáti schválně natahovali jeho vazbu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

„Jsem přesvědčen, že doktor Rath odsouzen bude. Nejhorší je teď představa, že až to skončí, tak všechno nasazení vyšetřovatelů, všechny ty noci intenzivní práce skončí tak, že ho budou lovci lebek hledat po celém světě. To by bylo strašné,“ obává se Jirát. Pro Mf Dnes žalobce také uvedl, že je přesvědčen, že na jeho slova dojde. „Otázka je, jak to s ním bude, až bude muset nastoupit trest. To je to, čeho se nejvíc obávám,“ odhaduje možný vývoj Jirát.

Rathova žalobce oslovily i Lidové noviny. I jim potvrdil, že je přesvědčen, že důvody pro vazbu stále trvají. Rath mohl být ve vazbě držen až tři roky. „Pokud trvají důvody vazby, a v tomto případě z pohledu žalobce nezmizely, a zároveň pokračuje i hrozba toho, že uteče někam do ciziny, pak znovu tvrdím, že vazba nebyla nepřiměřená,“ řekl LN Jirát s tím, že nezbývá, než rozhodnutí Vrchního soudu respektovat.

Způsob obhajoby se nezmění, jen se David Rath bude objevovat v médiích

Petr Jirát je se domnívá, že David Rath zatím bude chodit k soudu na další přelíčení, protože je to prý pro něj výhodné. Jeho obhajoba se podle něj po  propuštění z vazby měnit nebude. „Očekávám, že bude více vystupovat v médiích, což je jeho doména. On velmi trpěl tím, že do nich neměl přístup, což mnohokrát zdůrazňoval i před soudem,“ řekl Jirát pro dnešní vydání Mf Dnes.

Protahování soudu byla taktika obhájců

Petr Jirát se domnívá, že obhájci Davida Ratha soud uměle natahovali. Například prý trvali na tom, aby se před soudem četla kdejaká listina. Pravděpodobně se prý jednalo o taktiku. „Je to jedna z mých domněnek: obhájci tak postupují, aby se vazba natahovala, zdála se neúnosná, až to některý soud nevydrží a pustí ho. No a teď se to stalo,“ říká pro deník Mf Dnes Rathův žalobce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …