Nesypme si popel na hlavu, nejsme xenofobové. Štěch promluvil v ČT

19.08.2015 19:24

Předseda Senátu Milan Štěch se ve středečním Interview ČT24 zastal ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), když konstatoval, že je v Česku až příliš snadné vyrobit nějakou pseudokauzu. Narážel tím na případ České pošty a podnikatele Lukáše Čadka. Následně znovu ostře zkritizoval Českou národní banku za oslabování koruny a stranou jeho pozornosti nezůstala ani uprchlická krize.

Nesypme si popel na hlavu, nejsme xenofobové. Štěch promluvil v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Hned v úvodu Milan Štěch (ČSSD) konstatoval, že se jménem známých politiků zaštiťují různí lidé, aniž je skutečně znají. „Vyrobit pseudokauzu je tak velmi snadné, protože média na to reagují,“ posteskl si předseda Senátu. Přál by si, aby i Chovancova kauza byla jen pseudokauzou, ale pravdu ukáže až čas, v němž bude celá věc prověřena.

„Pokusů někomu uškodit byla celá řada. Já mám obavy, že se to objevuje už v komunální politice, krajské i celostátní, kde se často neřeší skutečné problémy a jen se očerňují konkurenti,“ pokračoval host. Znovu zopakoval, že je poměrně snadné někoho očernit, ale některé případy se ukážou jako reálné, takže je třeba vše prověřovat.

Ve druhé polovině pořadu se předseda Senátu věnoval intervenci ČNB, kterou důrazně kritizoval po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Na oslabování koruny doplácejí podle hosta především obyčejní lidé, protože se jim prodražilo zahraniční zboží. „Tvrdím, že na to doplatí i firmy, které na tom dneska vydělávají,“ varoval Štěch.

Pokud jde o růst ekonomiky, tak za ten podle Štěcha nemůže ani tak Česká národní banka jako spíše návrat dobré nálady a víry v budoucnost mezi občany. Za to podle předsedy Senátu můžeme děkovat i současné vládě v čele se sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou.

Výzva vědců proti xenofobii

Došlo i na výzvu akademiků proti šíření strachu z uprchlíků. „Tato výzva neobsahuje nic špatného, je vcelku logická, ale na druhé straně je to velmi složitá věc. Protože politik se často snaží najít konsenzus a strany smířit, ale radikální strany toho využívají a označují stanovisko politiků za nedostatečné,“ konstatoval host. Češi, Moravané a Slezané se zřejmě bojí toho, jak by se mohli chovat potomci emigrantů, kteří by teď mohli přijít i do Česka.

Podle jeho názoru není pravda, že by občané České republiky byli xenofobní, vždyť jsme v minulých letech přijali lidi z Východu nebo z Balkánu. „Nesypme si popel na hlavu,“ žádal v závěru předseda Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…