Netřídíš, zaplatíš: U Moravce se bojovalo o odpadky

19.05.2013 13:41

Evropu, a tedy i Česko, zavalují odpadky. Co s tím? O tom se v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize přeli ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a exministr životního prostředí Ladislav Miko, který na svém oponentovi prakticky nenechal nit suchou. V průměru recyklujeme asi 30 procent odpadů, evropský průměr je přitom 40. Proč neusilujeme alespoň o tento průměr? Recept je přitom jednoduchý, kdo netřídí odpad, sáhne hlouběji do vlastní kapsy.

Netřídíš, zaplatíš: U Moravce se bojovalo o odpadky
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

„Cíl číslo jedna je odpad vůbec netvořit. Cíl číslo dva je využít maximum odpadu, který vytvoříme. Chtěli bychom se dostat až k padesáti procentům recyklovaného odpadu. To už se daří v Olomouci,“ poznamenal v úvodu Chalupa. Problém je podle ministra především v tom, že extrémně skládkujeme. Přesto podle ministra jednoznačně platí, že český vlak recyklace jede. „Jede možná pomaleji, než bychom si přáli, ale jede".

V Evropě se daří recyklovat 70% odpadků

Může si Česko vůbec dovolit zakázat skládkování? Podle ministra by se tak mohlo stát mezi lety 2023 až 2024. Pak je třeba také stanovit poplatky za skládkování. A nakonec je třeba stanovit, komu poputují takto vybrané peníze. Obcím, krajům, či komu? „Moje ambice je mít do konce tohoto volebního období celou odpadovou legislativu, prozradil v pořadu Chalupa. Do deseti let by pak v Česku mělo skládkování zkrátka odzvonit.

Miko však prohlášení ministra zpochybňoval. Nakládáním s odpady se totiž zabývala vláda Jana Fischera, v níž působil právě Miko,  již v roce 2009. Ve Vlámsku v Belgii, kde Miko již delší čas žije, se daří recyklovat více než padesát procent odpadů, dokonce i více než sedmdesát. Jak je to možné? Lidé jsou totiž nuceni nakupovat velmi drahé pytle na netříděný odpad, což je značně motivuje ke třídění odpadků.

Za skládkování se v Česku dnes platí asi 500 korun. Kolik by to mělo být v budoucnu? Rozhodně ne víc než tisíc korun, prohlásil také v pořadu jednoznačně Chalupa. Problém totiž je, že v Česku házíme na skládky mnohem více odpadu, než jsme přislíbili Evropské unii. Znovu však zopakoval, že je třeba domluvit se na tom, kdo tento zvýšený poplatek bude moci využívat. Obce, kraje, stát?

Chalupa prý zanedbává osvětu a nahrává spalovnám

Podle Mika je ale zásadní nastavit český systém zpracovávání odpadu tak, abychom co nejméně potřebovali spalovny. Nejlepší by bylo, kdybychom je nepotřebovali vůbec. „Tady, ale schází osvěta,“ zlobí se Miko. Lidem by mělo být jasně a opakovaně zdůrazňováno, že se jim vyplatí třídit odpadky. Tuto ekologickou osvětu však podle Mika Chalupovo ministerstvo zanedbává. Pokud ministr předpokládá, že padesát procent odpadů budeme recyklovat a padesát procent spalovat, bude to především velmi výhodný byznys pro spalovny.

„Já jsem ale nemluvil o padesáti procentech odpadu určeného pro spalovny. Já jsem mluvil o padesáti procentech recyklace, nějakých 30% energetického využití a ten zbytek už připadne na skládkování. Mým cílem je vytvořit zákon, který přežije léta,“ reagoval na Mikovu kritiku Chalupa. „Třicet procent spalování odpadu se mi zdá příliš,“ kroutil v pokračující přestřelce hlavou Miko.

Došlo i na Topolánka

Ekolog Jaromír Bláha z Hnutí Duha, který byl také hostem pořadu, se přikláněl spíše k Mikovým názorům. Lidem je prý třeba zajistit snadnou cestu ke třídění. Musí mít možnost snadno separovat různé druhy odpadu. Chalupu pak tvrdě zkritizoval např. za to, že nový zákon o odpadech diskutuje i s teplárnami. Mezi jinými se společností, kde figuruje expremiér Topolánek (ODS).

„Ve spalovnách proženeme komínem spoustu surovin, které bychom mohli využít. Ročně takto ztratíme miliardy korun,“ poznamenal také Bláha. Chalupa však oponoval, že bychom neměli obcím nařizovat, jak by měly nakládat s odpady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…