Neumím si představit, že by normální katolík odmítal pomoc potřebným, hájil papeže Františka religionista Štampach

14.03.2017 10:22

O papeži Františkovi a jeho pontifikátu se včera v pořadu Českého rozhlasu Plus Pro a proti rozhovořili osobní tajemník kardinála Dominika Duky Milan Badal a religionista Ivan Štampach.

Neumím si představit, že by normální katolík odmítal pomoc potřebným, hájil papeže Františka religionista Štampach
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Úvodem se Štampach vyjádřil k otázce, jestli činnost papeže Františka očistí církev, nebo spíš hrozí její rozdělení. „To rozdělení, čili přítomnost různých názorových směrů v církvi, to je docela běžné už od doby konání druhého vatikánského koncilu,“ zmínil Štampach rok 1962. Za papežů Jana XXIII. a Pavla VI. existovaly podle něj velmi ostré předěly mezi stoupenci reforem a mezi jejich odpůrci. „To v podstatě trvá do současnosti,“ podotkl. „Rozdělení mezi příznivce určitého otevřenějšího a sociálnějšího stylu života církve a odpůrci prostě pokračuje," dodal.

S jeho slovy pak Badal mohl jen souhlasit. „Myslím si, že to je jenom o tom, jaké akcenty v určitých dobách ti papeži dávají, když je k tomu svět vyzývá. Církev přežila 2 tisíce let, tak já myslím, že nehrozí žádné radikální rozdělení,“ podotkl. K papeži Františkovi pak uvedl, že jeho největším kladem je to, že vnesl do církve uvažování z jiného kontinentu.  

„Já jeho vklad vidím v něčem, co vypadá tak jako trošku mlhavě, totiž ve stylu jeho projevu, ale pokládám ten styl za velmi důležitý. On prostě, nakolik je to v papežské funkci možné, vystupuje jako prostý služebník boží,“ podotkl Štampach.

Celý příspěvek najdete ZDE.

Badal pak dodal, že jsou mu papežova gesta sympatická. „Ale možná, že někdo je může vnímat trošku jako jenom takové povrchní vlaštovky a koneckonců ten organismus římské kurie je natolik svébytný, že pootočit jeho směrem, to nejde ze dne na den ani během čtyř let,“ podotkl.

Řeč pak přišla i na migrační krizi. „Neumím si představit, že by normální křesťan, normální římský katolík odmítal pomoc těm potřebným. Jde spíš o pojetí té pomoci,“ zmínil Štampach. 

Závěrem pak Badal uvedl, že papež František je prostě svébytným člověkem, který má svoji osobitost, svoji osobnost. „Přináší do církve nějaké nové důrazy, totéž se dalo říct o Benediktu XVI., totéž o Janu Pavlu II. Čili je to prostě jeden z řady papežů, na které budeme vzpomínat, co dobrého třeba vnesli do církve, jaké nové důrazy,“ zmínil. 

„Já si myslím, že opravdu vnesl změnu, že vnesl dobrou atmosféru, že když bychom hledali ty, které opravdu nadchl a kteří vítají tento styl pontifikátu, tak jsou to spíš jednotliví laičtí členové církve a trochu horší je u toho, mám pocit aspoň podle různých vyjádření, u toho vysokého kléru a u těch oficiálních představitelů,“ doplnil jej Štampach. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…