Neumím si představit, že bych seděl ve vládě se Sobotkou, říká Vratislav Mynář

27.09.2013 8:14

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář schvaluje rozhodnutí lobbisty Miroslava Šloufa vystoupit ze SPOZ. Do vlády s ČSSD by šel, ovšem pouze bez jejího šéfa Bohuslava Sobotky a místopředsedy a stínového ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. Mynář to říká v rozhovoru pro deník Právo.

Neumím si představit, že bych seděl ve vládě se Sobotkou, říká Vratislav Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Lobbista Miroslav Šlouf byl krátce lídrem kandidátky zemanovců, poté jej strana vyškrtla a do čela dosadila ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka. Mynář tvrdí, že Šlouf byl pouze dočasné řešení, náhrada, a nechápe, proč došlo ke sporům. Šlouf teď ale se stranou vede boje, dokonce oznámil svůj záměr ze SPOZ vystoupit.

Vratislav Mynář na tom nic měnit nehodlá, ačkoli jej rozkmotření se spoluzakladatelem strany mrzí. "Je to osobní rozhodnutí pana Šloufa. A v této vypjaté chvíli můžu říct, že je to pro SPOZ to nejlepší," říká pro Právo. Další mediální scény by pro zemanovce nebyly dobré. Kancléř ovšem nevěří, že by dosavadní tahanice stranu poškodily natolik, že se nedostane do sněmovny. Spoléhá na soudnost občanů. Kauzu prý podle něj někdo uměle živí, má i konkrétní podezření, jména ale prozrazovat nechce.

Do vlády se Sobotkou a Zaorálkem?

Mynář přiznal, že ve volbách bude největším soupeřem SPOZ sociální demokracie. Bojují prý ale také o středopravého voliče, chtějí získat hlasy voličů Věcí veřejných a těch, kteří ještě nejsou rozhodnutí, komu dají svůj hlas. Sociální demokracie zároveň může být po volbách největším spojencem zemanovců, Mynář spolupráci na vládní úrovni nevylučuje.

Mohly by se ale objevit personální problémy, SPOZ se příliš nezamlouvá šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ani její místopředseda a stínový ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Sobotka prý pomohl podnikateli Zdeňku Bakalovi s nákupem bytů na Ostravsku a má tak podíl na současné situaci. "Vůbec nevím, kde se bere v ČSSD ta drzost zvedat toto téma," říká kancléř.

Vláda s těmito zástupci ČSSD by tak pro Mynáře byla těžko představitelná. "Přiznám se, že s člověkem, který vystupuje na mítinku se slovy, že bude podporovat horníky, ať je to pan Zaorálek, nebo pan Sobotka, sedět v jedné vládě, když tuto katastrofu způsobili, tak si to neumím představit," tvrdí kancléř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …