Neustále sprostě lžete, vrátil Kalousek úder Babišovi v hádce o titul největšího lháře. Své řekli i kníže, Okamura a Bělobrádek

20.05.2014 14:47

ANKETA Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nezná většího lháře a demagoga, než je Miroslav Kalousek. Podle Babiše je Kalousek symbolem korupce a umí dělat podrazy typické pro Českou republiku. Přečtěte si názory předáků politických stran, co si o tom myslí. I reakci samotného Kalouska.

Neustále sprostě lžete, vrátil Kalousek úder Babišovi v hádce o titul největšího lháře. Své řekli i kníže, Okamura a Bělobrádek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

„Problém je v tom, že neznám většího lháře a demagoga. On skutečně s neuvěřitelnou lehkostí lže. Je to politický profesionál, takže umí dělat podrazy, které jsou pro českou politiku typické. To ovšem neznamená, že bych se ho bál,“ řekl Babiš ParlamentnímListům.cz v reakci na to, že se prý bojí osobní konfrontace s Kalouskem v televizi, jak o něm Kalousek uvedl. 

„On je dvacet let v politice, je to fakticky poslední aktivní politik, který vydržel tak dlouho. Je de facto symbolem korupce a různých afér,“ dodal Babiš.

Celý rozhovor čtěte zde.

Kalousek: Babiš nemá argumenty, proto vulgárně uráží

K celé věci se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil sám první místopředseda TOP 09 a předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. Ten reagoval i na tyto Babišovy věty: „Pokud jsme se hádali kvůli konvergenčnímu programu, tak to byl přece on, kdo navrhoval vyšší strukturální deficit, než jsem navrhoval já, a potom, když se mu to hodilo, náhle otočil. Teď navrhuje, abychom přijali celý fiskální pakt, ale on ví dobře, že pokud bychom ho přijali včetně paragrafů tři a čtyři, že se zavážeme ke strukturálnímu deficitu 0,5 procenta, popřípadě jedno procento, což představuje schodek rozpočtu 60 miliard. To fakticky znamená, že bychom v návrhu pana Kalouska státním zaměstnancům vzali polovinu výplaty. To je demagogie. Velmi dobře ví, že to není možné.“

Podle Kalouska permanentně lže sám Babiš. „Nevidím velký smysl v tom, abych se vážně zabýval vulgárními urážkami, které nejsou podloženy argumenty a pokud je nějaký argument použit, tak zcela lživý. Uvedu příklad. Pan ministr financí tvrdí, že při strukturálním deficitu 0,5 procenta, který vyžaduje fiskální pakt, by se musely státním zaměstnancům snížit platy o 50 procent, a protože to prý dobře vím, tak jsem podle něj demagog. To, co on tvrdí, ale opravdu nevím. To, co říká pan Babiš, je naprostá hloupost. Šetřit se dá na provozu státu, aniž by se platy snížily. Koneckonců poslední rozpočet, který jsem prosadil, tedy na rok 2013, skončil strukturálním deficitem 0,3 procenta. Pan Babiš navrhuje šestinásobné zhoršení. Přitom všem sliboval, že bude šetřit. Protože ho často na konkrétních číslech usvědčuji z permanentní lži, tak se pan Babiš dopouští urážek, protože argumenty nemá,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Kalousek pro drtivou většinu občanů symbolizuje rozkrádání státu a korupci

ParlamentníListy.cz oslovily i další předáky politických stran s dotazem, co si myslí o Babišových slovech, že není většího lháře a demagoga, než je Miroslav Kalousek a že je Kalousek symbolem korupce a umí dělat podrazy typické pro Českou republiku.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz redakce nereagoval.

„Měli bychom jako politici makat a nevysilovat se invektivami,“ reagoval vicepremiér pro vědu a vzdělání a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„To, že pan Kalousek pro drtivou většinu občanů symbolizuje rozkrádání státu a korupci, je nezpochybnitelný fakt už od dob jeho fungování na Ministerstvu obrany. Ale faktem je, že bychom našli desítky dalších vrcholných politiků, co mají své Hávy a padáky. A pokud jde o podrazy, faktem je, že mě osobně pan Kalousek nepodrazil, což nemohu říct o jiných, třeba o panu Sobotkovi. I když rozumím tomu, že lidovci nebo ODS si s panem Kalouskem užili každý svoje peklo,“ míní předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Já většího lháře a demagoga znám...

„Já většího lháře a demagoga znám. Nějakého Andreje Babiše. Aby jeden z hlavních symbolů nejasného zbohatnutí ze sebe udělal vůdce procesu očisty a nových pořádků, tomu se těžko konkuruje,“ uvedl místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Mediální duel bývalého a současného ministra financí slouží k jejich zviditelňování, ale kdo je lepší ministr, to se teprve ukáže. Pojetí škrtů u Kalouska mi vadilo a odchod jeho vlády byl přáním našich voličů, stejně jako mi vadí střet zájmů u Babiše. Určitě ale dlouho nevystačí současný ministr s předvolební rétorikou. Aby nakonec nezůstal v Kalouskových kolejích,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„StB měla vždy své odborníky na pomluvy. Co se v mládí naučíš, přichází ve stáří vhod,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Andrej Babiš je z podnikání zvyklý rozhodovat sám a proto na kritiku není zvyklý. Ale jako politik by měl pochopit roli opozice a úlohu Parlamentu jako kontrolního orgánu exekutivy. Pokud pan ministr financí má konkrétní důkazy pro svá tvrzení, pak by měl podat trestní oznámení. Je to dokonce i jeho povinnost. Pokud tyto důkazy nemá, pak jsou to pouze politické proklamace a pokračování předvolebního boje,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nemám důvod s panem vicepremiérem Babišem nesouhlasit. Při použití superlativu je jistě vždy možné, že se do určité míry jedná o hyperbolu. Soudím ale, že podstatu věci vystihuje velmi výstižně a řekl bych i docela střízlivě,“ míní poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Miroslav Kalousek je především velmi schopný manipulátor

„Miroslav Kalousek je především velmi schopný manipulátor schopný zdůvodnit cokoli čímkoli v rozmezí 0 až 180 stupňů,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Upřímně se takovému vyjádření pana Babiše divím. Oproti skupině některých lidí a politiků, s nimiž se Andrej Babiš setkával posledních 20 let, kteří mu svým vlivem pomáhali budovat Agrofert, je Miroslav Kalousek, jak jsem jej mohl poznat, holubice bílá,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Vřele s panem Babišem souhlasím a mluví mi z celého srdce. Měl jsem možnost sledovat Kalouska jako politik delší dobu než Andrej Babiš, a přesto bych ho nezhodnotil lépe. Je to dobře, že to vystihl tak přesně,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„To jsou ubohé kecy. Pan Babiš zatím nic nepředvedl, kromě útoků a kritiky. Jeho předvolební sliby jsou také pouze sliby. Dluh navýšil o 20 miliard, počet úředníků navýšil o 200 a státní kasu zatížil navíc o 55 milionů. Není schopen finančně zajistit sliby ministrů této vlády. A ještě není vyřešena jeho minulost, o které odborníci tvrdí, že nebylo jen tak možné vést svazky StB na kohokoli. Takže jestli je estébák ministrem po 25 letech od listopadu 1989, je to nehoráznost a ostuda demokracie,“ uvedl nestranický senátor Zdeněk Schwarz.

„Mám za to, že silácké výrazy, které z úst ministra financí Babiše či Miroslava Kalouska často zaznívají, nepřispívají k politické kultuře,“ míní místopředsedkyně KSČM a poslankyně Miloslava Vostrá.

Vzájemná obvinění jsou už velmi tvrdá

„Pan Babiš se zřejmě spletl a mluvil o sobě. On se totiž plete často,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Mám za to, že vyjádření ministra financí Babiše je příliš paušální a neřeší problém korupce v České republice. Politika postavená na takovýchto vyjádřeních je velmi plytká a populistická a pan Babiš nechť ponechá řešení korupce na orgánech, kterým to přísluší, tedy Policii ČR. Koneckonců i on je dnes politik a jeho vlastní kritika padá i na něj,“ říká poslankyně KSČM Kateřina Konečná, která je lídrem komunistů v eurovolbách.

„Ono není ani tak důležité, co si myslím já, ale voliči. TOP 09 je stále parlamentní stranou a má kupodivu údajně i dobré preference do eurovoleb. Zvláště moji Pražané a mnohé umělecké celebrity jsou v tomto směru značně rigidní. Vlastní názor jsem se vždy snažil dávat najevo poněkud kulantněji, ale snad přesto jasně. Ostatně po lepší politické kultuře volali mnozí. Nemyslím, že k tomu patří zrovna fackování či vyhrožování lopatou. Averze obou pánů však nezadržitelně roste. Mediálně možná zajímavé, ale všeho moc škodí. Bylo by pro zemi velkou chybou jít jen touto cestou. Snadno se pak dají přehlédnout jiné, podstatnější věci. Vzájemná obvinění jsou už velmi tvrdá. V civilizované společnosti by však bylo vhodné, aby po podobných urážkách bezprostředně následovaly konkrétní důkazy a další kroky. Jinak to zase vyzní jenom jako silácké hádky štamgastů někde v knajpě IV. cenové. A to je sakra málo,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pan Babiš přichází na to, že funkci nezvládne a sliby nesplní. Místo toho, aby začal něco pozitivního dělat, vykřikuje nesmysly. Zatím mu část naivních příznivců tleská. Ale jak dlouho?“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Souhlasím,“ reagoval stručně na Babišovo prohlášení o Kalouskovi poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Potrefená husa kejhá jako první,“ říká poslanec STAN Stanislav Polčák.

Tato investice se zatím panu Babišovi stoprocentně vyplácí

„Říká se, že co se škádlívá, to se rádo mívá. Snad to v tomto případě neplatí. Myslím si, že pan Babiš charakterizoval pana Kalouska vcelku trefně. Podobné věci jsem si ještě před rokem myslel i o panu Babišovi, ale jeho mediální impérium mě přesvědčilo o opaku. Jako velká část veřejnosti jsem uvěřil těmto ´nezávislým´ médiím, že došlo k neposkvrněnému početí pana Babiše a jeho politického projektu ANO. Na naší politické scéně a ve vládě máme konečně mesiášské politické hnutí, jehož stvořitel vlastní velkou část médií a které je díky tomu tvořeno křišťálově čistými lidmi bez minulosti. Navíc tito lidé říkají, že chtějí stát řídit jako jejich firmu Agrofert. Je to krásná mediální show. Tato investice se zatím panu Babišovi stoprocentně vyplácí. Co víc si přát. Hlavně, aby se nám zmíněná populistická mediální iluze nerozplynula a neohrozila samu podstatu parlamentní demokracie,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Řízení firmy je v mnohých případech značně vzdáleno demokratickým formám vládnutí a může vést k postupnému nastolení autoritativního a direktivního politického režimu. A tím i k možné ztrátě velké části občanských práv a svobod. Pan Babiš se v podnikání evidentně chová jako predátor, který jde za svým cílem, a snaží se monopolním způsobem ovládnout celé teritorium segmentu, ve kterém působí. Je zřejmé, že v politice chce postupovat stejně monopolně jako v byznysu. Prostě se nebude chtít dělit o moc. Hlavní riziko tohoto přístupu spatřuji v tom, aby miliardář a politik Andrej Babiš nepřerostl našemu národu přes hlavu podobně jako pan Kalousek. Koncentrace ekonomické, politické a v případě pana Babiše i mediální moci je vždy nebezpečná a nezdravá. Jsem však optimista, protože žádný strom neroste do nebe. A to ani Miroslav Kalousek a ani mediálně krytý a neposkvrněný Andrej Babiš. V tomto ohledu věřím rozumu našeho národa a v sílu parlamentní demokracie. Falešných mesiášů jsme již v naší historii zažili dost. Pokud se nemýlím, tak posledním byl Václav Klaus. A jak to dopadlo?“ dodal Richard Dolejš.  

„Když Andrej Babiš hovoří o pravdě, tak by nejdřív měl počkat, jak dopadne jeho soud ohledně spolupráce s StB. Dosud se na jeho stranu postavili jenom dva čistokrevní estébáci a proti němu stojí řada respektovaných historiků. Pokud opravdu jeho jméno figuruje ve 12 spisech, měl přístup do konspiračního bytu StB, tak jsem velmi zvědavá, jak obstojí sám před sebou a před celým národem, když nám přísahá, že s StB vědomě nespolupracoval. Pravda totiž není relativní, nýbrž černobílá. Pak nám může něco vykládat o demagozích a lhářích. Snaží se pouze odpoutat pozornost od svých problémů,“ říká poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…