Neustojí to zdravotně. Spisovatel Pavel Kohout promluvil o knížeti, Zemanovi a Havlovi

16.05.2016 9:06

Spisovatel Pavel Kohout se ve svém rozhovoru pro časopis Týden mimo jiné vyjádřil k osobě českého prezidenta Miloše Zemana. Řeč přišla i na Evropskou unii, o níž mluví jako o zázraku jeho života, či na bývalého prezidenta Václava Havla.

Neustojí to zdravotně. Spisovatel Pavel Kohout promluvil o knížeti, Zemanovi a Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Světoznámý spisovatel Pavel Kohout

Kohout v poslední prezidentské volbě volil právě Zemana. „V nabídce pro mne byl nejmožnější kandidát, mimo jiné jsem vytušil, že mně osobně bližší přítel Karel Schwarzenberg to neustojí zdravotně,“ uvedl Kohout s tím, že se však nehlásí k žádné skupině.

Zázrakem jeho života je podle jeho slov Evropská unie. „Zklamáním mého života je Rusko. Myslím si, že vše, co oslabuje Evropskou unii, oslabuje zároveň životní šance příštích pokolení. Že se český prezident vydá občas k Putinovi, pro mě není důležité, protože k němu jezdí skoro všichni vrcholní politici, když potřebují vyjednávat. Čára pro mě leží někde úplně jinde,“ řekl. 

Kohout ve svém rozhovoru vzpomněl také na exprezidenta Václava Havla, s nímž byl podle svých slov úzce spojen po celá sedmdesátá léta. „Havlův Hrádeček a naše vilka na Sázavě se staly hlavními body pomyslné osy, po níž se pohybovaly ohlášené i neohlášené skupiny přátel a známých z řad psanců, kteří se u nás nebo u něho scházeli skoro každý týden. Zároveň jsme přišli na to, že si dokážeme krýt záda,“ podotkl s tím, že z celého přátelství vzniklo téměř bratrství.

Silné přátelství prý skončilo tehdy, když se Havel stal prezidentem. „Dostal se do situace, se kterou vůbec nepočítal. Byl talentovaný politik, vše se rychle učil. Zpočátku byl i přesvědčen, že může zůstat věrný svým ideálům a pravdě, což se ale ukázalo jako iluze. Brzo pochopil, že k sobě potřebuje cyniky z řad komunistů, jako byl Marián Čalfa. A jakmile se o podobné lidi začal opírat, začaly logicky slábnout i vazby na bývalé přátele. Já jsem jeho postoj víceméně chápal. Pro mne zůstal člověkem, který naši zemi vrátil zpátky do Evropy a do civilizovaného světa rychleji, než by se to bylo podařilo komukoli jinému,“ řekl Kohout. Jako prezidenta však Havla respektoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …