Neústupný Zeman. Hrad hledá údajný Peroutkův článek v archivech Přítomnosti

04.02.2015 20:01

Zaměstnanci kanceláře prezidenta prohlížejí všechna čísla časopisu Přítomnost a hledají, kdy přesně Ferdinand Peroutka napsal údajný článek "Hitler je gentleman". Novinářům to dnes na závěr návštěvy Ústeckého kraje řekl prezident Miloš Zeman. Zároveň potvrdil, že na svých výrocích trvá.

Neústupný Zeman. Hrad hledá údajný Peroutkův článek v archivech Přítomnosti
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě Ústeckého kraje

Článek prý v minulosti četl. Prezident minulé úterý ve svém projevu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci nacismem. V této souvislosti zmínil i Peroutku. Sdružení Ferdinanda Peroutky vyzvalo prezidenta k omluvě.

Zeman na autenticitě článku trvá. "Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno ‘Hitler je přeci gentleman‘. Nevěřil jsem vlastním očím, ale chápu to jako úlet, kterého se dopustí každý z nás," zopakoval Zeman s tím, že jeho spolupracovníci teď pročítají všechna čísla časopisu Přítomnost a článek hledají. V jakém roce měl článek vyjít, prezident přesně neví. "Já teď nevím, protože jsme začali v roce 1939, kdy se Peroutka vyjadřoval k německému antisemitismu, teď jsme v roce 1938, kdy se vyjadřoval o nutnosti nových vztahů s německou říší. Já sám se domnívám, že tento článek napsal někdy kolem roku 1936, ale to je moje domněnka," doplnil Zeman.

Historik a publicista Petr Zídek a později i Sdružení Ferdinanda Peroutky však upozornili, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…