Neuvěřitelná zpráva z amerického deníku. Týká se Facebooku a dění na něm

07.04.2016 16:55

Facebook má velmi zajímavou funkci. Podle webu The New York Times na něm totiž můžete ledacos pořídit. Hlavně tedy zbraně. Spousty zbraní. Pistole, pušky, výbušniny, i třeba naváděné rakety. A nejen to. Sehnat můžete i policejní uniformu. A zaplatit vše přes Messenger. Stačí se připojit do skupiny a začít obchodovat.

Neuvěřitelná zpráva z amerického deníku. Týká se Facebooku a dění na něm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

„Terorista, který doufá, že sežene protiletadlovou zbraň, se nemusí dívat dál než na Facebook, který ožil množstvím online trhů se zbraněmi, které nabízejí od pistolí a granátů po těžké kulomety a naváděné rakety.“ I taková je funkce nejrozšířenější sociální sítě. A mnoho z těchto zbraní podle všeho pochází z USA, které je poskytly různým bezpečnostním složkám a spřáteleným skupinám z Blízkého východu. Nejčastěji taková online tržiště vznikají v oblastech, kde se daří Islámskému státu.

Tato zjištění vyplývají ze studie, kterou podnikla soukromá konzultantská firma Armament Research Services (ARES), o pašování zbraní v Libyii, Sýrii, Iráku a Jemenu s pomocí sociálních sítí.

Na Facebooku je mnoho uzavřených skupin, jejichž návštěvníci si mezi sebou vyměňují fotografie zbraní určených k následnému prodeji. Ve zprávě je tak zaznamenáno na 97 pokusů o přesun těžkých zbraní včetně raket, minometů či protitankových pušek, vše přes libyjský Facebook. Mnoho z těchto zbraní se původně ztratilo z libyjských skladů v roce 2011. Mezi nimi i protiletadlový systém SA-7, který představuje velkou hrozbu pro vrtulníky a komerční letadla.

Největší část zboží však představují pistole, pušky a zbraně pro pěchotu, hlavně pak kalašnikovy a v Libyi oblíbené pušky FN FAL. Vše v přímém rozporu s pravidly Facebooku, která zakazují zprostředkovávat jakékoliv obchody se zbraněmi.

Libye však není zdaleka jedinou zemí, kde takovéto trhy fungují. Velké soukromé skupiny na prodej zbraní totiž existují i v Iráku, Sýrii a Jemenu, což jsou země stižené vleklými válečnými konflikty. Jen v pondělí nahlásily New York Times sedm takových, z čehož šest jich Facebook okamžitě zrušil.

Skutečností však je, že Facebook svoje pravidla mění a upravuje za pochodu, ve snaze reflektovat to, jak se mění jeho využití. Nelze však doopravdy říct, jak rozsáhlá síť obchodníků se zbraněmi na něm funguje. Facebook ale v posledních letech stále více směřuje k tomu, aby bylo možné skrze něj obchodovat, což mimo jiné dokládá i možnost platit skrze spřátelenou aplikaci Messenger. Obchod se zbraněmi je ale zcela zakázaný. Podle zprávy ARES je však zdokumentováno zhruba 6000 transakcí, přičemž se určitě nejedná o konečné číslo.

Problém už je v samotné velikosti Facebooku, jelikož ten se spoléhá předně na to, že sami jeho uživatelé budou nahlašovat podezřelé jednání či skupiny odporující jeho pravidlům. Vzhledem k tomu, že je však přístupný všem, tudíž i bojovníkům Islámského státu či al-Káidy, tak není možné se spoléhat na čest každého uživatele.

Mezi kupujícími je velmi pestrá škála lidí – od těch, kteří zbraň chtějí pro vlastní ochranu, až po ozbrojené skupiny, které nakupují ve velkém množství. Nejvíce se prodávají pistole, zatím však poptávka stále ještě převyšuje nabídku, jelikož jejich cena se pohybuje klidně i kolem 7000 dolarů.

V Iráku se především prodávají zbraně, které tam zavezly USA v průběhu okupace země. Glocky, M4, M16, kulomety M249 či samopaly MP5 a mnohé další, většina z nich stále ještě má na sobě nálepky a značky americké armády.

V Sýrii jsou to pak zbraně, které USA dodávaly skupinám rebelů. Mezi nimi i protitankový systém TOW, který byl nabízen skrze Facebook a prodán za pomoci další aplikace, WhatsApp.

Zbraně nejsou jediným artiklem, se kterým se v těchto skupinách obchoduje. Můžete nakoupit munici, neprůstřelné vesty, dalekohledy na pušky, vysílačky, dokonce i policejní uniformy či kamery pro noční vidění. Jelikož se nejedná o zbraně, neodporuje to pravidlům Facebooku, tudíž nelze zatím takové skupiny odstranit. Mnohé takové skupiny však nabízejí i možnost opustit zemi a zprostředkovávají služby převaděčů do Evropy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…